the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartments
  4. France
  5. Atelier du Pont
  6. 2013
  7. Square Vitruve / Atelier du Pont

Square Vitruve / Atelier du Pont

  • 01:00 - 19 September, 2013
Square Vitruve / Atelier du Pont
Square Vitruve / Atelier du Pont, ©  Luc Boegly
© Luc Boegly

©  Luc Boegly ©  Luc Boegly ©  Luc Boegly ©  Luc Boegly + 17

  • Architects

  • Location

    7 Square Vitruve, 75020 Paris, France
  • Project Manager

    Luc Pinsard
  • Site Supervision

    Luc Pinsard et François Kharrat
  • Structure Engineering

    EVP
  • Economist

    RPO
  • General Contractor

    Eiffage
  • Supervising Office

    Qualiconsult
  • Area

    3285.0 sqm
  • Project Year

    2013
  • Photographs

©  Luc Boegly
© Luc Boegly

"Square Vitruve" is a real-estate project in co-ownership built on a concrete slab on the site of the former village of Charonne. It is virtually inaccessible, totally without vegetation and shapeless, and was built in the ‘70s and ‘80s without any consideration for the city and how people use it. Along with the construction of the tramway on the nearby boulevard, the ongoing Major Urban Renovation Project for the Saint- Blaise neighbourhood is opening up this forgotten corner of Paris.

©  Luc Boegly
© Luc Boegly

The major rehabilitation of this seriously degraded building containing 56 social housing units was carried out while it was in use in a highly complex urban, technical and statutory environment and has played a part in preserving the social fabric of a neighbourhood undergoing massive change.

©  Luc Boegly
© Luc Boegly

This intervention on the building’s shell has been conducted in constant dialogue with the city’s council and inhabitants in line with ambitious specifications. These specifications sought to confer a strong identity on the building, foster diversity, imagine new uses and improve the energy performance of a building whose occupants have described it as a “thermal sieve” in order to achieve Paris City Council’s Climate Plan.

©  Luc Boegly
© Luc Boegly

Basing its analysis on sun studies to assess the impact of the nearby high-rise buildings, Atelier du Pont suggested adding balconies wherever this made sense. This was a simple idea that was hard to put into practice, yet provided the apartments with outdoor areas and completely remodelled the architecture of the façades.

©  Luc Boegly
© Luc Boegly

Designed as a kind of clever, oversized Meccano kit on a site that cannot be accessed by heavy plant, this new skin was installed without putting machinery on the concrete slab and using no cranes or pods. The balconies are suspended from the roof, and all the materials and technical solutions have been designed to avoid overloading the existing structure and disrupting residents’ daily life

Section
Section

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Square Vitruve / Atelier du Pont" 19 Sep 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/428770/square-vitruve-atelier-du-pont/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.