the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Research Center
  4. Chile
  5. Martin Hurtado Arquitectos
  6. 2010
  7. Coastal Marine Research Station / Martin Hurtado Arquitectos

Coastal Marine Research Station / Martin Hurtado Arquitectos

  • 00:00 - 19 September, 2013
  • Translated by Lorena Quintana
Coastal Marine Research Station / Martin Hurtado Arquitectos
Coastal Marine Research Station / Martin Hurtado Arquitectos, Cortesía de Martin Hurtado
Cortesía de Martin Hurtado

Cortesía de Martin Hurtado Cortesía de Martin Hurtado Cortesía de Martin Hurtado Cortesía de Martin Hurtado + 39

  • Architects

  • Location

    Osvaldo Marín, Las Cruces, El Tabo, Región de Valparaíso, Chile
  • Project Area

    1678 sqm
  • Project Year

    2010
  • Photography

    Courtesy of Martin Hurtado
  • Collaborators

      Sebastián Erazo, Iván Salas, Andrés Suarez, Raimundo Arteaga, Benjamin Covarrubias, José Manuel Casas
  • Construction

    Lenti
  • Structures

    Madera Laminada y Hormigón Armado
  • Technical Inspection

    DECON U.C.
  • Energy efficiency

    Bustamante & Encinas
  • Sea water

    IGD Chile
  • Laminated wood

    INGELAM
  • Plumbing

    Ruz&Vukasovic
  • Electrical

    Proingel Ltda.
  • HVAC

    A&P Ingeniería
  • Weak currents

    Dirección de informática U.C.
  • Site Area

    2,4 Há
  • Original site area

    696,47 m2
  • Walls

    Reinforced concrete, wood partitions
  • More Specs Less Specs
Cortesía de Martin Hurtado
Cortesía de Martin Hurtado

The project is understood to complement existing facilities in Las Cruces for scientific research and post-doctorates. The current building responds to the needs of scientists with prolonged residences according to the duration of their respective investigations.

Cortesía de Martin Hurtado
Cortesía de Martin Hurtado

COMMISSION

The commission asked for about 1000 m2 of new facilities immediately adjacent to the north of the existing building, considering the complementary technical services underground and in the order established by the previous construction, with a central square surrounded by work and living facilities. For the program, three areas were requested: research area, multipurspose area and the International Laboratory for Global Change (LINC-Global).

Cortesía de Martin Hurtado
Cortesía de Martin Hurtado

Considering this and the shape of the lot (a peninsula with steep slopes, declared a nature reserve with human exclusion, enclosing a 1 km area of coastline in 1982, being one of the first of its kind in the world), the project has three volumes parallel and far between, which privilege the views of the sea (the goal of work and research), each corresponding to the requested areas, so as to make autonomous the volumetry of the program and gain freedom to adapt to the specific needs of each section.

Cortesía de Martin Hurtado
Cortesía de Martin Hurtado

These volumes are made ​​up of a sequence of plywood frames supported on concrete bases partially buried in the slope. These bases house technical facilities for the building, such as Filtering Area, Carpentry Workshop, storage, and Diving Pañol.

Cortesía de Martin Hurtado
Cortesía de Martin Hurtado

PURPOSE

Unlike the existing building, the proposed building meets the requirements of the new Marine Biology undergraduate degree from Universidad Catolica. As its headquarters are located in Santiago, the undergraduate facilities of the Coastal Marine Research Station have an occasional use, with a period of greatest use in the months between November and March, not exceeding 40 students using the facilities at any one time, including research laboratories and complementary laboratories.

Cortesía de Martin Hurtado
Cortesía de Martin Hurtado

Materials

This project emphasizes the use of Fiber-cement Permanit Wood exterior cladding from Pizarreño. This exterior cladding solution is part of a dry construction and rapid execution system, which generates thermal, fire, and acoustic resistances. To see this and other products please visit our catalog.

Cortesía de Martin Hurtado
Cortesía de Martin Hurtado

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Coastal Marine Research Station / Martin Hurtado Arquitectos" [Estación Costera de Investigaciones Marinas (PUC) / Martin Hurtado] 19 Sep 2013. ArchDaily. (Trans. Quintana, Lorena) Accessed . <https://www.archdaily.com/428528/coastal-marine-research-station-puc/> ISSN 0719-8884
Cortesía de Martin Hurtado

沿海海洋研究站 / Martin Hurtado Arquitectos.