the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Library
  4. Luxembourg
  5. Bolles + Wilson
  6. 2014
  7. BNL Bibliothèque Nationale de Luxembourg / BOLLES+WILSON

BNL Bibliothèque Nationale de Luxembourg / BOLLES+WILSON

BNL Bibliothèque Nationale de Luxembourg / BOLLES+WILSON
BNL Bibliothèque Nationale de Luxembourg / BOLLES+WILSON, Wood model interior. Image © Tomasz Samek
Wood model interior. Image © Tomasz Samek

In 2003, BOLLES + WILSON won a national competition that gained them commission of the new Luxemburg National Library (BnL Bibliothèque Nationale de Luxembourg). After years of hibernation, the 39,000 square meter library will break ground in 2014.

Follow us after the break for more analysis on the library...

Wood model . Image © Tomasz Samek
Wood model . Image © Tomasz Samek

From the boulevard, the library's front facade caves in, funneling visitors inside its interior chamber. Columns, resembling leafless winter trees, rise to uphold a punctured plenum employing roof scoops to shower the spaces below with natural sunlight. The ground level unfolds, ascending to form reading terraces affording readers varying levels of retreat and book selections. Nearing the top, terraces plateau to host more private programs such as a consultation deck, valuable archives and artifacts, and core services. The top-most level adjoins a small forest of trees directly behind the library, culminating in an oasis-like garden for leisurely reading and casual meetings.

Longitudinal section. Image Courtesy of BOLLES + WILSON
Longitudinal section. Image Courtesy of BOLLES + WILSON
East elevation facing street. Image Courtesy of BOLLES + WILSON
East elevation facing street. Image Courtesy of BOLLES + WILSON

Rather than relying on excessive coats of thermal insulation, the building implements low-tech natural ventilation and night purging methods to allow the books to properly breath sans mechanical air. Bunker-thick walls ensure historical documents and publications are protected against hostile forces and temperatures. Windows, nonetheless, are dispersed melodically upon the shell of the building, inviting selected views from the outside in. 

Site plan. Image Courtesy of BOLLES + WILSON
Site plan. Image Courtesy of BOLLES + WILSON
Aerial view depicting new site. Image Courtesy of BOLLES + WILSON
Aerial view depicting new site. Image Courtesy of BOLLES + WILSON

Refusing to "blingisize" renderings, BOLLES + WILSON has preferred to explore their design through the testing of wood models, continually adjusted in their in-house workshop. Their commitment to time-honored, low-tech methods may be indicative of their belief in libraries as the birth places of ideas via the primitive delivery rooms of history.

  • Architects

  • Location

    Avenue John F. Kennedy, Luxemburg City, Luxembourg
  • Architect in Charge

    Julia Bolles-Wilson, Peter Wilson
  • Contact Architect

    WW+
  • Structural Engineer

    Schroeder & Associés
  • Service Engineer

    Felgen & Associés Engineering SA
  • Energy Consultant

    Ernst Basler + Partner AG
  • Photographer

    Tomasz Samek
  • Area

    0.0 sqm
  • Project Year

    2014
  • Photographs


View the complete gallery

About this office
Bolles + Wilson
Office
Cite: Jose Luis Gabriel Cruz. "BNL Bibliothèque Nationale de Luxembourg / BOLLES+WILSON" 07 Sep 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/425750/bnl-bibliotheque-nationale-de-luxembourg-bolles-wilson/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments