Transoceánica Building / +arquitectos

Transoceánica Building / +arquitectos

© Erieta Attali© Erieta Attali© Erieta Attali© Erieta Attali+ 49

  • Architects: +arquitectos
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2010
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AGC, Knauf, Sherwin-Williams, thyssenkrupp, Arauco, Brimat, CHC, Chilcorrofin, Clina, Codelpa, Gerdau Corsa, Gretsch Unitas, Gretsch­-Unitas, Hunter Douglas, Indenor, Nuprotec, PERI, Protac, Quattro, Romeral, +1
  • Client:Empresas Transoceánica.
  • Structures:Gatica & Jiménez ing.
  • Electrical:Ipel.
  • Plumbing:Pridaa – Pedro Coromina.
  • Hvac:Bohne Ing. – Enertec (Fco. Avendaño)
  • Lighting:Douglas Leonard.
  • Landscape:Juan Grimm.
  • Cctv:CLK.
  • Construction:SIGRO.
  • Leed Certification:Idiem.
  • Technical Inspection:BAU.
  • Site Area:20.000 m2.
  • Project Architects:Alex Brahm, David Bonomi, Marcelo Leturia, Maite Bartolomé, Felipe de la Jara, Diego Parra, Sebastián Infanta, Manuel Brahm, Mauricio Sanchez, Manuel Pulgar, Javiera Rolando, Ignacio Abé
  • City:Santiago
  • Country:Chile
More SpecsLess Specs
Cortesía de +arquitectos
Cortesía de +arquitectos

The building, designed as headquarters for Transoceanica companies, responds in its design to the implementation of a system of energy efficiency designed to reduce demand, improve the quality of work spaces, and adopt a respectful stance towards the environment. Commission and Design.

Emplazamiento + Planta Nivel 1
Emplazamiento + Planta Nivel 1

Planta CubiertaNorth ElevationEscantillónLongitudinal Section+ 49

The project faced three conditions pertaining to the commission. First, the building is part of a masterplan made ​​in Germany by the planning office Krause Bohne Gmbh, which defined the occupation of the land and the use of curved shapes in plan, incorporated into a future development of other office buildings. Secondly, the energy concept, focused on HVAC and other specific fields, was developed by German office Bohne Ingenieure, with whom we did a joint effort to define design concepts to which the project had to respond architecturally to achieve the sustainability goals required. Finally, as the site is in front of the airfield Lo Castillo, it has a strict building code, forcing the development of an extension project in an area of ​​generous proportions.

Based on the parameters described above, we design a building with 3 levels of offices and 2 levels of underground parking, comprised of a main body that consists of a large, full height hall, that leads to two wings of free office plans, plus an independent body in the north area for auditorium and dining, which is connected through an outdoor marquee, thus integrated to the building and the ground. The shape is designed to optimize solar orientation, favoring natural light, ensuring exterior views from all rooms, and developing a careful treatment of facades to avoid unwanted heat gain or loss.

© Guy Wenborne
© Guy Wenborne

Technical Characteristics

© Guy Wenborne
© Guy Wenborne

Cortesía de +arquitectosCortesía de +arquitectosCortesía de +arquitectosCortesía de Transoceánica+ 49

In the design stage, the system of energy efficiency was modeled, according to which we addressed the following ideas:

- Passive systems.

- Active systems.

- Renewable energy.

Sistema de Control Térmico
Sistema de Control Térmico

We analyzed design elements such as location, orientation, solar control systems, use of natural light, renewable materials, plant species, insulation, thus reducing energy demand before developing the design of technical systems. This is highly effective and does not involve additional costs for the project. In addition to strengthening low power consumption, it enhances the comfort of the users.

© Guy Wenborne
© Guy Wenborne

As renewable energy, geothermal energy was incorporated through the extraction of water from a well 75 meters deep, with a constant temperature of 12°C, which is used to cool air and capillaries through heat exchangers.

During the process, which ideally should have been from the beginning, it was considered to develop the project with the LEED rating system, finding good agreement between what was already done and the initiatives promoted by the rating system. We aimed for the gold category to display a known reference of good energy and environmental practices.

Material

© Erieta Attali
© Erieta Attali

Transoceanica building is characterized by the use of Quiebravistas Woodscreen 85 by Hunter Douglas on its facades. A system based on aluminum support structures and wooden horizontal elements ensure adequate protection from the sun and generate a facade with great expression, interest, and material quality. For more products visit our catalog.

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Parque Santa María de Manquehue, Vitacura, Santiago Metropolitan Region, Chile

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: " Transoceánica Building / +arquitectos " [Edificio Transoceánica / +arquitectos] 03 Sep 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/422189/transoceanica-building-arquitectos> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.