Primary School De Vuurvogel / Grosfeld van der Velde Architecten

Primary School De Vuurvogel / Grosfeld van der Velde Architecten
© René de Wit
© René de Wit
  • Architects: Grosfeld van der Velde Architecten
  • Area Area of this architecture project Area:  2040
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2011
  • Photographs photographs:  René de Wit

© René de Wit© René de Wit© René de Wit© René de Wit+ 27

  • Project Management:Arec Bouwmanagement, Goirle
  • Construction:AMB-constructie consultancy, Tilburg
  • Building Contractor:Bouwbedrijf Vaessen BV, Raamsdonksveer
  • City:Tilburg
More SpecsLess Specs
© René de Wit
© René de Wit

Text description provided by the architects. Grosfeld van der Velde architects recently completed ‘de Vuurvogel’, an educational complex consisting of a primary school with gymnasium, after-school club and day nursery; two different users under one roof. The complex was designed to be extremely compact in volume in order to realise the extensive programme on a relatively small plot that is surrounded on three sides by existing residential buildings. 

© René de Wit
© René de Wit

The design was based on the concept of doing away with traditional corridor zones, with all functional rooms having a dual purpose as thoroughfares, thus making best use of the available space. The required flexibility was achieved through the multifunctional activity areas between the assembly hall and the classrooms.

© René de Wit
© René de Wit

The building was positioned on the plot such that space remained for a functional school playground, with most classrooms directly adjoining the playground. 

© René de Wit
© René de Wit

The materials have been chosen with care: the façades incorporate a strong vertical pattern of brickwork mullions to help filter out the surrounding buildings. Close attention has been paid to the detailing of the brickwork, to which the stepped horizontal layers provide a distinctive contrast. The cantilevered gymnasium adjoins the public space and defines the entrance to the complex. It is finished in timber slats and appears to stand on steel box letters spelling out DE VUURVOGEL.

© René de Wit
© René de Wit

For the interior, unobtrusive materials and a low-key colour scheme have been chosen: a uniform light grey cast floor and epoxy wall coating, combined with the clear white ceilings and beech wood accents, provide a tranquil background for the many colours that go to make up school life.

The complex is the first educational establishment in the Netherlands to apply the TNO Frisse Scholen concept (CO2-controlled ventilation, in which fresh air is drawn in through the perforated ceilings). The system has been almost invisibly integrated into the building.

Floor Plan
Floor Plan

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Eikstraat 11, 5038 ML Tilburg, The Netherlands

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Primary School De Vuurvogel / Grosfeld van der Velde Architecten" 22 Aug 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/416983/primary-school-de-vuurvogel-grosfeld-van-der-velde-architecten> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.