Vanke Brand Center / Vector Architects

Vanke Brand Center / Vector Architects
© Shu He & Su shengliang
© Shu He & Su shengliang

© Shu He & Su shengliang© Shu He & Su shengliang© Shu He & Su shengliang© Shu He & Su shengliang+ 44

  • Structural And Mep Engineer:Dalian Urban Construction Design & Research Institute
  • Design Partner In Charge:Gong Dong
  • Project Advisor:Nan Wang, Yue Han, Xiangdong Kong
  • Project Architect:Bin He
  • Design Team:Chen Liang, Qifeng Wang, Zhimin Zhou, Jian Wang, Mary Jane Kwan, Pingdong Sun, Feng Xu, Qing Chang
  • City:Yingkou
  • Country:China
More SpecsLess Specs
© Shu He & Su shengliang
© Shu He & Su shengliang

Text description provided by the architects. Between space and scenery

The site is flat and vast, with the endless ocean view at one side. The “height” and “distance”, consequently, becomes the key factors through the concept generating process. We set up an observatory platform on the roof of the building, where people could enjoy the maximum view of the landscape. The climbing progress from the grade level to the top platform is the indivisible prelude of the entire spatial experience. Starting with a gentle ramp, visitors will go through a preserved gingko grove, before walking into the inner space caring out the architectural volume. After going up along a defined stair space, eventually they arrives the top level, turning around, facing the bondless ocean in the distance.

© Shu He & Su shengliang
© Shu He & Su shengliang

The platform is enclosed at 2 sides and the top, but fully open to the sea. Such a directional gesture assists to relate the limited place to the endless landscape, and mentally diffuse the boundary between the near and far, small and vast. The surface of the space, made of the matt finished aluminium panel, bounces the light and colour from the environment to inside, through different season, climate, and the time of the day, subtly changing the ambience of the space. The perforated wall facing east, acting as a time machine, casting the ever-shifting pattern of light and shadow to the platform, following the course of the sun.

© Shu He & Su shengliang
© Shu He & Su shengliang

Between public and private

By establishing such a platform, we hope to build up a positive relationship between the public visitors and the program of the client’s brand presence. The platform is completely open to the public, and the climbing ramp and stair system is independent from the interior circulation, which could avoid the interfering by each other. Following their own path, both public and private users have the chance to meet up at the platform. People could relax here, feeling the ocean breeze, taking photos with their friends and family, and being served by the brewery restaurant at the 3 rd floor. Occasionally, concerts and musicals take place at the platform at night time, making such a place as a focal point of the public activities at the seashore park.

First Floor Plan
First Floor Plan

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Yingkou, Liaoning, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Vanke Brand Center / Vector Architects" 01 Aug 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/408331/vanke-brand-center-vector-architects> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.