the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Extension
  4. Germany
  5. Brandlhuber
  6. 2010
  7. Brunnenstrasse 9 / Brandlhuber

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Brunnenstrasse 9 / Brandlhuber

  • 01:00 - 29 May, 2013
Brunnenstrasse 9 / Brandlhuber
© Nathan Willock
© Nathan Willock
  • Architects

  • Location

    Brunnenstraße 9, 10119 Berlin, Germany
  • Project Architect

    Thomas Banek, Silvia Farris, Christian Geisser, Tobias Hönig, Andrjana Ivanda, Katharina Janowski, Chrissie Muhr, Jan Winterstein
  • Area

    1353.0 m2
  • Project Year

    2010
  • Photographs

        © Michael Reisch © Michael Reisch © Michael Reisch © Nathan Willock + 41

        • Sound-Installation

          Mark Bain; Carsten Stabenow
        • Consulting Engineer

          Jürgen Bernhardt
        • Construction Engineer

          Thomas Fellerhoff
        • Fire Protection

          Halfkann + Kirchner
        • Landscape Planning

          Terraform
        © Michael Reisch
        © Michael Reisch

        Text description provided by the architects. The house on Brunnenstrasse 9 is an extension of the foundations of a building "ruin" that was the result of a bad investment in the ’90s. The existing consisted of the cellar walls towards the neighboring house, the street and the courtyard, and a cellar ceiling, with exception of the parts of the lift and the drive-through; the steel reinforcement of the incomplete building protruded from the street level. The found structure was not only included but was even further developed in the new building. The angles of sun rays determine the volume of the attic floor, maximizing the light exposure of the building in the back.

        © Michael Reisch
        © Michael Reisch

        The offset of the floors of the new building results from the connection to the different levels of the neighboring floors. The cellar floor benefits from the partially missing ceiling, displaying a double height room. If desired it will be possible to extend the missing ceiling with little effort, by using the visible bolts set in the reinforcement. The same is possible in the similarly laid ground floor. An elevator allows access throughout the entire building. The external escape stairs were built in the courtyard and at 5 m. of distance from the house, for fire protection. With this solution the floors are independent, with the exception of the elevator space and the bathrooms. The access to the escape stairs serves also well as terrace space. The ground in the courtyard was raised of 72 cm. towards one end side of the house and 36 cm. on the other side, this was done in order to comply to the maximal height of the fire men's ladder.

        © Nathan Willock
        © Nathan Willock

        The facade towards the much trafficked Brunnenstrasse displays a "closed" quality. On every floor there is a fixed glazing, the rest is finished with a translucent polycarbonate facade. The sun protection layer on the facade creates different colors. Small ventilation shafts, set on the side, allow the cross ventilation of the house. The facade on the courtyard is instead completely glazed. Ceiling-high sliding doors allow for a large opening of the building towards the courtyard.

        © Nathan Willock
        © Nathan Willock

        The rafter construction parallel to the street and set between the bearing axes of the building defines the paraboloidal form of the walkable roof. The floors of concrete were already built at the same time of the shell of the house. The walls to the neighboring buildings were built with precast concrete units. The rest of the walls are in cast concrete without indication of pattern. Therefore all the walls and floors were ready by the time the structural work was accomplished; they were rendered impermeable later on . The oak planks along the facade on the street are the substructure for the polycarbonate elements, they can also be used as benches, tables or shelves. The electrical system is concealed in pipes laid in the concrete. The heating pipes are exposed and without insulation, serving as heaters as well.

        Plan
        Plan

        View the complete gallery

        Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
        About this office
        Brandlhuber
        Office
        Cite: "Brunnenstrasse 9 / Brandlhuber" 29 May 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/377786/brunnenstrasse-9-brandlhuber/> ISSN 0719-8884
        Read comments
        Read comments

        You've started following your first account!

        Did you know?

        You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.