the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Control Center
  4. Austria
  5. Dietger Wissounig Architekten
  6. 2012
  7. Tunnel Monitoring Complex Hausmannstaetten / Dietger Wissounig Architekten

Tunnel Monitoring Complex Hausmannstaetten / Dietger Wissounig Architekten

  • 01:00 - 22 May, 2013
Tunnel Monitoring Complex Hausmannstaetten / Dietger Wissounig Architekten
Tunnel Monitoring Complex Hausmannstaetten  / Dietger Wissounig Architekten, © Jasmin Schuller
© Jasmin Schuller

© Jasmin Schuller © Jasmin Schuller © Jasmin Schuller © Jasmin Schuller + 21

© Jasmin Schuller
© Jasmin Schuller

Text description provided by the architects. The large complex of buildings nestled on level ground along the new Hausmannstaetten bypass road covers three functions: tunnel control centre, central repair shop and road maintenance depot. In order to keep the intrusion to a minimum, the building was interpreted as part of the landscape. It follows the course of the road and the green roofs, which regulate the climate and blend in with the fields farmed in strips. A planted embankment forms the boundary to the bypass. Additionally, the way the elongated position of buildings is chosen, they contribute to noise protection in favor of the neigbouring small houses. On the one hand, the complex consequently uses the existing topographical conditions to minimise noise, energy and routes. On the other hand, its clear, simple design vocabulary stabilises the atmosphere of the heterogeneous environment.

© Jasmin Schuller
© Jasmin Schuller

The building complex at the west portal of the Himmelreich tunnel at Hausmannstätten enters into a consistent dialogue with the surrounding landscape. By dint of its size and development along the tunnel entrance, the structure impacts on the landscape, of which it forms an integral part.

© Jasmin Schuller
© Jasmin Schuller

The green roofs follow the course of the street. The earth banks already on the building site and neighbouring plot, heaped up for tunnel construction, are only partially rearranged and form the new topography in combination with the roofs. The top edges of the roofs and earth banks are at the same height. Seen from the country road, the impression is one of having parts of the landscape in front of you. The eye ranges over the green roof surfaces to the Graz Basin with its plot pattern of short strip fields.

© Jasmin Schuller
© Jasmin Schuller

The architecture is characterised by a calm, pragmatic style. The aim was to stabilise the surrounding area, that is dominated by suburban detached houses and commercial developments. The reserved architectural language serves as a background for the heterogeneous neighbourhood. 

© Jasmin Schuller
© Jasmin Schuller

In addition to the areas of extensive roof and embankment greenery, the materials used are above all long-lived.  To cater for the heavy burden of the weather and works transport (frost and thaw salt), extremely robust natural materials are used such as reinforced concrete (also for crash guards), wood in the interior protected from the weather, steel and industrial glass. These materials define the appearance of the façades. In some areas high-quality, resistant materials are used, for example stainless steel in the washing bay – simply for reasons of severe exposure to corrosion due to steam.

Plan
Plan

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Tunnel Monitoring Complex Hausmannstaetten / Dietger Wissounig Architekten" 22 May 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/374931/tunnel-monitoring-complex-hausmannstaetten-dietger-wissounig-architekten/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.