Emergency Station in Alboraya / OMBRA Arquitectos

Emergency Station in Alboraya / OMBRA Arquitectos

Courtesy of OMBRA ArquitectosCourtesy of OMBRA ArquitectosCourtesy of OMBRA ArquitectosCourtesy of OMBRA Arquitectos+ 19

Alboraya, Spain
  • Architects: OMBRA Arquitectos
  • Area Area of this architecture project Area:  2200
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2008
  • Construction Company:Secopsa Construcción S.A.
  • Property:EGUSA.S.L.
  • Budget:2.580.863,00 €
  • City:Alboraya
  • Country:Spain
More SpecsLess Specs
Courtesy of OMBRA Arquitectos
Courtesy of OMBRA Arquitectos

Courtesy of OMBRA Arquitectos
Courtesy of OMBRA Arquitectos

The Emergency Station houses in a single building the Alboraya Emergency services (Police, Civil Protection and Ambulance service). The site is somewhat hidden, located between property walls of an industrial park – Polígono de la Mar - close to the city ring road. The proposal aims, therefore, to make the installation more visible while creating a small public space that provides it with identity, kindness, a “place”. On this basis, we configured a functional building with industrial aesthetics.

Courtesy of OMBRA Arquitectos
Courtesy of OMBRA Arquitectos

The large cantilevered volume marks the main access from the entrance square. On the ground floor the large glazed surface invites the user in to the reception area. The building is structured around an interior courtyard of 10 x 7 m which provides light and ventilation to the different spaces. The stairwell and wet areas are located to the sides, thus liberating the rest of the floor plan and allowing a flexible distribution with the use of screens.

Section
Section

The public scale is solved via the double façade. The large glazed windows are protected by a perforated steel sheet that enables the views from the inside out, while providing sun protection and a good degree of privacy from the exterior. This kind of façade turns the building into a giant lantern at night. The back façade, facing south, consists also of two layers, but in this case separated enough to form a patio between the façade itself, and the protection skin.

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Alboraya, Spain

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Emergency Station in Alboraya / OMBRA Arquitectos" 17 May 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/373509/emergency-station-in-alboraya-ombra-arquitectos> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.