the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Social Housing
  4. Sri Lanka
  5. Shigeru Ban Architects
  6. 2007
  7. Post-Tsunami Housing / Shigeru Ban Architects

Post-Tsunami Housing / Shigeru Ban Architects

  • 00:00 - 3 May, 2013
Post-Tsunami Housing / Shigeru Ban Architects
Post-Tsunami Housing / Shigeru Ban Architects, © Dominic Sansoni
© Dominic Sansoni

© Dominic Sansoni © Dominic Sansoni © Dominic Sansoni © Dominic Sansoni + 6

Site Plan
Site Plan

Text description provided by the architects. This project provides 100 houses in a Muslim fishing village, in the region of Tissamaharama, on the southeast coast of Sri Lanka, following the destruction caused by the 2004 tsunami.

© Dominic Sansoni
© Dominic Sansoni

Shigeru Ban’s aim was to adapt the houses to their climate, to use local labour and materials to bring profit to the region, and to respond to the villagers’ own requirements through direct consultation. For example, kitchens and bathrooms are included within each house, as requested by the villagers, but a central covered area separates them from the living accommodation, as stipulated by the government.

© Dominic Sansoni
© Dominic Sansoni

The covered area also provides an entertainment space from which women can retreat to maintain privacy. Local rubber-tree wood was used for partitions and fittings, and compressed earth blocks for walls.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Shigeru Ban Architects
Office
Cite: "Post-Tsunami Housing / Shigeru Ban Architects" 03 May 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/368248/post-tsunami-housing-shigeru-ban-architects/> ISSN 0719-8884
© Dominic Sansoni

海啸后重建住房 / 坂茂建筑设计