the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Library
  4. Italy
  5. DAP Studio
  6. 2008
  7. Elsa Morante Public Library / DAP Studio

Elsa Morante Public Library / DAP Studio

  • 01:00 - 25 April, 2013
Elsa Morante Public Library / DAP Studio
Elsa Morante Public Library / DAP Studio, © Luigi Filetici
© Luigi Filetici

© Luigi Filetici © Luigi Filetici © Luigi Filetici © Luigi Filetici + 27

  • Architects

  • Location

    Varese, Italy
  • Architect in Charge

    DAP Studio
  • Structures

    GB. Scolari
  • Contractor

    Gruppo Edilia
  • Interior Furniture

    Habitat Italiana
  • Project Year

    2008
  • Photographs

Text description provided by the architects. The pre-existing building for the new Lonate Ceppino Public Library already belonged to Lonate Ceppino’s historical heritage.

On a rectangular plan, the two levelled buildings housed the Civic Library on the ground floor, while the first floor had been left unused. From the outside, the main entrance façade has a higher decorative part which is independent from the roof structure. This façade stands out further on the building gutter line and laterally its design suggests the idea of an unfinished bell tower. In this case, neither the bidimensional outline has a counterpart in the interiors. A few ornamental elements mark the façade hierarchies. The design of the fronts is organized in horizontal bands at different heights while on the north, south and west fronts a system of vertical pilasters apportions the windows on both floors. The east front lacks any decoration and, before the intervention, it was badly compromised by a recently built volume for the service rooms. The intervention aimed to restore the historical pre-existing building and to adapt the new building to its re-gained functional use.

© Luigi Filetici
© Luigi Filetici

Being inadequate, the previous service’s volume extension was removed together with the internal stairs, which were damaged and not according to laws. The project restored many areas injured by dampness, plasters, floorings and roofing.

Besides the east front, a new well balanced volume covered with micro perforated white aluminium panels has been built, including bathrooms, archives and technical systems. This last choice allowed to clear the historical building out of the functional and potentially invading elements, minimizing any demolition and making the facility rooms easier to share.

© Luigi Filetici
© Luigi Filetici

The new volume’s architecture is marked by a narrower profile on its top, with a sloping side that restrains to give more space to the historical building pitches. The dialogue between the volumes is the key and main theme leading the whole intervention. The relationship between the two is nourished by juxtaposition between matterness and lightness, solidity and instability, opaque and reflecting materials.

The highlighting of differences underlines the peculiarities of both volumes, in a mutual figure-background relationship. The two buildings are connected through a glazed roofed little volume. The entrance is on the left side and a further wooden connection goes to the first floor.

© Luigi Filetici
© Luigi Filetici

The Library hall is divided into 4 specific areas: a conference area with a little newspaper library, the children’s area, the bookcases’ and the reading tables. On the first floor there’s a flexible room for exhibitions or conventions.

Inside the new volume space reduces while climbing upstairs. After the first floor a platform drives you to a little space lit up by a window on a corner. This spot is the zenit of the specific spatial sequence developing inside the building.

© Luigi Filetici
© Luigi Filetici

The interiors are monochrome, with a resin floor and enamel walls. The stairs and the white metal platform have durmast steps. Lighting is provided by a pattern of incandescent lamps.

Inside the historical building the floor is in durmast too and the original roof has been restored. The wooden bookcases are designed as modular aggregations, able to be assembled at different heights and exhanged.

Plan
Plan
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Elsa Morante Public Library / DAP Studio" 25 Apr 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/364354/elsa-morante-public-library-dap-studio/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments