the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Exhibition Center
  4. United Kingdom
  5. C.F. Møller
  6. 2009
  7. Darwin Centre / C.F. Møller

Darwin Centre / C.F. Møller

  • 00:00 - 28 September, 2009
Darwin Centre / C.F. Møller
Darwin Centre / C.F. Møller, © Torben Eskerod
© Torben Eskerod

© Torben Eskerod © Torben Eskerod © Torben Eskerod © Torben Eskerod + 31

  • Architects

    C.F.Møller Architects
  • Location

    London, England
  • Architect In Charge

    Anna Maria Indrio
  • Structural Engineering

    Arup
  • Client

    Natural History Museum
  • Main Contractor

    HBg ltd
  • Budget

    £$78 M
  • Area

    16000.0 m2
  • Project Year

    2009
  • Photographs

Text description provided by the architects. 1. VISUALIZING THE COLLECTION

Expressing a unique and appropriate architectural concept

The design of the second phase of the Darwin Centre project is characterized by a compelling and strong architectural concept in order to contain and represent vast entomological and botanical collections housed within the Natural History Museum.

© Torben Eskerod
© Torben Eskerod

The Cocoon

The solution to resolving the various Client requirements and to clearly symbolize the world class collection of specimens is the ‘Cocoon’, an architectural translation which forms the inner protective envelope.

The scale of the Cocoon form is such that it cannot be seen in its entirety from any one position. This emphasizes its massive scale. The shape and size give the visitor a tangible understanding of the volume of the collections contained within.

© Torben Eskerod
© Torben Eskerod

The collections housed in the Natural History Museum are among the world’s most extensive and treasured. In order to adequately preserve, maintain and represent this collection, a structure suitable in both its expression and physical construction was necessary. The Cocoon does this by creating an icon, which represents preservation, protection and nature. It is constructed of 300mm thick walls, with a defined geometric form based on mathematical equations. The surface finish is ivory-coloured polished plaster, resembling a silk cocoon, in which a series of expansion joints wrap around, resembling silk threads.

© Torben Eskerod
© Torben Eskerod

2. RESPECTING THE SITE

Respecting the existing architectural heritage

The second phase of the Darwin Centre is intended to manage the difference in scale, architectural approach and to create a physical link between the original landmark Alfred Waterhouse Museum building and the more contemporary addition of the first phase of the Darwin Centre. It also serves as a landmark building in its own right, the full height glass wall partially revealing the solid 3-dimensional form of the cocoon within.

© Torben Eskerod
© Torben Eskerod

Bridging past, present and future

The second phase of the Darwin Centre improves and transforms the existing buildings into something more than the sum of its parts. The new building links existing and new buildings into a dialogue forming a set of dynamic, spatial experiences, bridging the past, present and future for the museum.

The smooth curved form of the immense cocoon is an iconic feature of the new Darwin Centre building and the public atrium space is dramatic, tall and filled with daylight.

The second phase of the Darwin Centre completes the western portion of the Natural History Museum estate, linking the existing buildings and enhancing and clarifying the circulation patterns within the museum for both staff and visitors.

© Torben Eskerod
© Torben Eskerod

3. MAXIMIZING ACCESS FOR ALL

Public access to the scientific core of the second phase of the Darwin Centre takes the form of a visitor route up and through the cocoon, overlooking the science and collection areas without compromising the central activities of protection, preservation and research.

© Torben Eskerod
© Torben Eskerod

Passing through the Cocoon, the visitor enters a new space where the boundaries between the inner and outer worlds of scientific research are blurred.

The visitor can experience the Darwin Centre as a compelling and interactive learning space, observing the scientific and research activities without interrupting scientific work in progress.

© Torben Eskerod
© Torben Eskerod

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
C.F. Møller
Office
Cite: "Darwin Centre / C.F. Møller" 28 Sep 2009. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/36284/darwin-centre-c-f-m%25c3%25b8ller-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.