the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. France
  5. Carl Fredrik Svenstedt Architect
  6. 2011
  7. Stone House / Carl Fredrik Svenstedt Architect

Stone House / Carl Fredrik Svenstedt Architect

  • 01:00 - 19 April, 2013
Stone House / Carl Fredrik Svenstedt Architect
Stone House / Carl Fredrik Svenstedt Architect, © Hervé Abbadie
© Hervé Abbadie

© Hervé Abbadie © Hervé Abbadie © Hervé Abbadie © Hervé Abbadie + 14

© Hervé Abbadie
© Hervé Abbadie

Text description provided by the architects. The house is built on an abandoned farm overlooking the Luberon valley, a protected regional park with strict guidelines imposing traditional building materials. The ruins of the farmhouses were preserved so as to frame the new house, while the guesthouse and pool where inserted within the existing stone walls.

© Hervé Abbadie
© Hervé Abbadie

The main house is built with solid sandstone blocks 50 x 50 x 200 centimetres, quarried next to the Pont du Gard, and extracted since Roman times. The building principle is almost childlike, giving freedom to stagger or skew the blocks to make openings or to give texture. The thick walls of the house also create thermal mass, breathe and do not require insulation, even in this area of hot summers and snowy winters. The rest of the house is either in concrete or larch wood, with large bays in triple-glazed timber frames. The interiors are left untreated, with concrete floors and birch plywood ceilings.

© Hervé Abbadie
© Hervé Abbadie

The 200m2 main house is built as a large, shading roof straddling a dense bedroom wing. The glazed living room and open terraces under this roof maintain the transparency between the courtyard to the south, and the broad views down the valley to the north. The open plan of the bedroom wing is structured by three distinct plywood volumes, like large crates integrating storage and wet spaces. Hidden sliding doors divide the space into bedrooms and bathrooms depending on occupancy.

Floor Plan
Floor Plan

A timber garage completes the square plan of the main house, and frames the narrow entry passage along the ruins that also leads to the 35m2 guesthouse, with its staggered stone wall.  The linear concrete pool at the end of the passage is built into the ruins, such that one swims inside the old walls.

View the complete gallery

About this office
Cite: "Stone House / Carl Fredrik Svenstedt Architect" 19 Apr 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/361907/stone-house-carl-fredrik-svenstedt-architect/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.