The Green Pine Garden / Scenic Architecture

The Green Pine Garden / Scenic Architecture
The Green Pine Garden / Scenic Architecture - Facade
Courtesy of Scenic Architecture
Zhujiajiao, China

The Green Pine Garden / Scenic Architecture - FacadeThe Green Pine Garden / Scenic Architecture - Image 3 of 18The Green Pine Garden / Scenic Architecture - FacadeThe Green Pine Garden / Scenic Architecture - BeamThe Green Pine Garden / Scenic Architecture - More Images+ 13

The Green Pine Garden / Scenic Architecture - Image 17 of 18
Section

Text description provided by the architects. The project locates besides the highway from Shanghai to Zhujiajiao, with a 30,000 sqm green land park and two factory buildings inside that are now renovated as club restaurants.

Tree blocks define both plant spices and exterior spaces.  Exposed drains and stone alleys wander among different blocks to direct walking and views.

The Green Pine Garden / Scenic Architecture - Beam
Courtesy of Scenic Architecture

The reorganization of volume and space of the two buildings follows the logic of the originals. Several local materials and construction methods are studied and expressed here through tectonics. 

The Green Pine Garden / Scenic Architecture - Column
Courtesy of Scenic Architecture

On the “wood building”, a screen of local pine battens folds vertically on the east part of the building to give sense of privacy for the internal VIP dining rooms and create exterior cavity space for air-conditioning machine. This wood screen therefore achieves a visual effect for views between inside and outside.

The Green Pine Garden / Scenic Architecture - Image 3 of 18
Courtesy of Scenic Architecture

On the “brick building”, wood screens show as well on the east side to open the internal space to the landscape while solid brick walls are used on the west facade to prevent the noise from the traffic.  Two kinds of traditional dark grey bricks with different thicknesses, typically used in South-East China, are composed together here in a new way. 

The layers of thick and thin brick alternate in a coherent rhythm, resulting in a very regular pattern of horizontal lines.

The Green Pine Garden / Scenic Architecture - Brick, Facade
Courtesy of Scenic Architecture

A window of 3mX3m has been created by turning in the thick bricks. The corners of the brick wall make no attempt to hide the construction method of the facing.

The Green Pine Garden / Scenic Architecture - Image 14 of 18
Floor Plan

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Qingpu, Shanghai

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "The Green Pine Garden / Scenic Architecture" 17 Apr 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/360605/the-green-pine-garden-scenic-architecture> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.