the world's most visited architecture website

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects


Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.


Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »


All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.


Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Library
  4. Italy
  5. Andrea Maffei Architects
  6. 2011
  7. Maranello Library / Andrea Maffei Architects

Maranello Library / Andrea Maffei Architects

  • 01:00 - 6 April, 2013
Maranello Library / Andrea Maffei Architects
Courtesy of Andrea Maffei Architects
Courtesy of Andrea Maffei Architects
  • Architects

  • Location

    Strada Nazionale Abetone Superiore, 41053 Maranello Modena, Italy
  • Design Team

    Arata Isozaki, M+T & Partners
  • Project Year


Courtesy of Andrea Maffei Architects Courtesy of Andrea Maffei Architects Courtesy of Andrea Maffei Architects Courtesy of Andrea Maffei Architects + 21

  • Structure

    ing. Mario Sbrozzi, Studio Sbrozzi, Modena
  • Lighting Design

    Koichi Tanaka, M+K Design, Milano
  • General Contractor

    ATI – Cooperativa Muratori Reggiolo e Manutenzioni Generali Reggiane
  • Construction Manager

    arch. Andrea Maffei / Andrea Maffei Architects
Maranello Library / Andrea Maffei Architects, Courtesy of Andrea Maffei Architects
Courtesy of Andrea Maffei Architects

Text description provided by the architects. The competition place is located in Vittorio Veneto street in Maranello (Modena), inside a well- established residential fabric. The building borders with a residential court on the north, with a public green area on the west, with a residential building on the south built in adherence and with other residential buildings on the East and partially in adherence. The project we propose presents a surface equal to 1175 mq. It is the existing building renovation trough the existing north perimeter walls maintenance, east and south confining with some residential offices, the demolition of the central part of the prefabricated and the construction of a library as a volume contained within the old building’s height limits and devoloped partly outside the earth and partly under the earth. The access to the new library is situated on the west side.

Courtesy of Andrea Maffei Architects
Courtesy of Andrea Maffei Architects

The project has developed starting from the definition of three main spaces, corresponding to a consulting area, a great reading room and to the multipurpose rooms, these last rooms usable independently. Inside these three main spaces the consulting and library patrimony storage areas, the newspaper library, the sound archives and video library, the game room, the multi - functions room, the study hall, the historical local archive, the exposition and temporary exhibitions room are foreseen. Some service spaces have been foreseen inside these rooms which foresee some stations for catalogues consultation and for internet access, users’ loan desk, administrative offices for library’s staff and the library warehouse. A division of reading spaces has been foreseen according to possible users’category and a particular attention has been paid to 0 – 6 aged children’s spaces, for those children between 6 and 10 years and for those between 11 and 14. High school and university students instead have consulting and study areas which don’t interfere with the others. The building is composed by three main volumes conceived to satisfy the functions contained in them in the best way.

Courtesy of Andrea Maffei Architects
Courtesy of Andrea Maffei Architects

A transparent volume which hosts the coffee house is located at the ground floor, with a service space and a wide counter, expositive spaces for the association “Maranello myth’s land and all the library consultancy and reading areas. The volume mirrors on the water surface which surrounds it and water reverberates the deep green colour which enriches the boundary walls preserved by the project. A platform roof juts towards public spaces and acknowledges architecture from the street ; inside the absolute white of the resin floor and of furniture shines with external green reflected through the continuing glass wall, which runs along the curvilinear shape.

Courtesy of Andrea Maffei Architects
Courtesy of Andrea Maffei Architects

The light which pervades the library open space performs in a reflection game which bounces from the furnitures’ white elements, the floor’s elements and the structures’ elements, to water and to the continuing transparent glasses. A single opaque volume is positioned on the south side, also pure white coloured, to contain service spaces, the stairs going down to the basements and to the game room, provided with a window to allow natural light. The basement floor consists of a parallelepiped accessible by a stair and an elevator for invalids, with a function of goods lift for books. We immediately find in a free space constituted by multifunction room and by the expositive space, which can be set up at one’s pleasure. In this underground area also storage spaces for library patrimony find a collocation, as well as the historical local archive which has little apposite consultative areas.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Maranello Library / Andrea Maffei Architects" 06 Apr 2013. ArchDaily. Accessed . <> ISSN 0719-8884
Courtesy of Andrea Maffei Architects