We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Roprachtice House / PRODESI

Roprachtice House / PRODESI

© Lina Nemeth© Lina Nemeth© Lina Nemeth© Lina Nemeth+ 18

Roprachtice, Czech Republic
  • Architects: Prodesi
  • Area Area of this architecture project Area:  138 Area:  138
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2011 Year:  2011
  • Photographs photographs:  Jindřich JelínekPhotographs:  Jindřich Jelínek, Lina Németh
© Jindřich Jelínek
© Jindřich Jelínek

Text description provided by the architects. The land for construction of a house in the Jizera Mountains slightly slopes towards the east. On the plot there are two mature lime trees and the land to the west overlooks a meadow. The eastern boundary of the land forms an access road at which the remote vistas of mountains ridge open. To the south of the building there is a central part of the village with baroque rectory, church and former school.

© Lina Nemeth
© Lina Nemeth

The house faces to the central area of the village and offers an outlook between the church and the school. To allow for an expansive view of the Giant Mountains, the upper floor hosts the largest window in the home. The house is located behind the lime trees, with the edge of the roof running parallel to the contours of the topography, similar to many buildings in the vicinity.

© Lina Nemeth
© Lina Nemeth

The formal composition of the house is based on the scales and roof shapes of local styling. Clear and comprehensible shapes are created by the gabled roof, reinforced by a unified wooden cover and highlighted by walls constructed of upright planks. A dormer penetrates the main mass of the house, bringing the attic closer to the tops of the lime trees, allowing better views of the Giant Mountains.

© Lina Nemeth
© Lina Nemeth

The ground floor, whose main entrance faces east, is divided into living areas oriented towards the village and to the southeast. Facilities and bedrooms are also given a view to the east. The upper floor is currently designed as open space, without completion of its dispositions. Later there will be a second bathroom, workroom and bedrooms.

Section
Section

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Roprachtice House / PRODESI" 01 Apr 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/352481/roprachtice-house-prodesi> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.