the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartments
  4. Germany
  5. Léon Wohlhage Wernik Architekten
  6. 2013
  7. Living on Kunstcampus Winning Proposal / Léon Wohlhage Wernik Architekten

Living on Kunstcampus Winning Proposal / Léon Wohlhage Wernik Architekten

Living on Kunstcampus Winning Proposal / Léon Wohlhage Wernik Architekten
Living on Kunstcampus Winning Proposal / Léon Wohlhage Wernik Architekten, © Léon Wohlhage Wernik Architekten
© Léon Wohlhage Wernik Architekten

Léon Wohlhage Wernik Architekten was recently announced as the first prize winner for their proposal in the Living on Kunstcampus competition. Situated in the heart of Berlin, on the estate of the Hamburger Bahnhof, a new quarter will be created there, including the dominant urban planning element called the “Kunstkubus”. A lengthy building with a faceted surface gives the residential area its own urban planning presence. All apartments radiate spaciousness, and can be freely partitioned and enter into a relationship with the city through large loggias, or so-called “green rooms”. More images and architects' description after the break.

© Léon Wohlhage Wernik Architekten
© Léon Wohlhage Wernik Architekten

The project’s title itself, “Living on the Kunstcampus”, shows that it is aimed at a metropolitan clientele that values this special location on the Berlin-Spandau shipping canal. A fine view unfolds in all directions: towards the east over the canal and onto a heterogeneous, formerly industrially dominated region, and towards the west onto the new park. In such a central location, other means of design are called for compared to those of the 19th century. The theme of art widens the horizon, reaching out to New York, Paris or Milan, instead of evoking a typical Berlin quarter or the city’s Grunewald forest. That is also reflected in the architecture.

site plan
site plan

Inside the apartments, a service duct allows all the rooms to be aligned as enfilades, even in the larger units. The apartments are positioned in a regular grid and open out towards the exterior space by means of two V-shaped glass fronts. The facade remains consistent and is folded over the storeys to create a regular surface with projections and recesses. The result is a crystallite object in which the environment is reflected like a picture puzzle.

View the complete gallery

About this office
Cite: Alison Furuto. "Living on Kunstcampus Winning Proposal / Léon Wohlhage Wernik Architekten" 27 Mar 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/350595/living-on-kunstcampus-winning-proposal-on-wohlhage-wernik-architekten/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.