the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Elementary & Middle School
  4. United Kingdom
  5. Re-Format
  6. 2012
  7. Mid-Sussex Special School / Re-Format

Mid-Sussex Special School / Re-Format

  • 00:00 - 26 January, 2013
Mid-Sussex Special School / Re-Format
Mid-Sussex Special School / Re-Format , © Richard Warburton
© Richard Warburton

© Richard Warburton © Richard Warburton © Richard Warburton © Richard Warburton + 12

  • Architects

  • Location

    Chanctonbury Rd Burgess Hill, West Sussex United Kingdom
  • Landscape Consultant

    Fabrik Landscape
  • Structural Engineer

    Upton McGougan
  • Project Year

    2012
  • Photographs

© Richard Warburton
© Richard Warburton

Text description provided by the architects. Woodlands Meed Special School is a recently completed, £15 million development designed by Re-Format. The two-storey school and nursery provides over 140 places for 2-14 year olds and shares a campus with London Meed Primary School and Oakmeeds Community College in Burgess Hill, West Sussex. 

© Richard Warburton
© Richard Warburton

The school adopts a linear plan designed to take advantage of an extraneous site, bounded by a magnificent avenue of mature oak trees. The new building connects the users with the beautiful setting by capturing delightful views of the trees from the central spine of the building through a series of voids in the linear form. 

© Richard Warburton
© Richard Warburton

These punctuate the plan internally to become a string of courtyards, bringing the natural environment, light and air to the heart of the building and connecting the users with the outside world in a sensitive way. 

© Richard Warburton
© Richard Warburton

The courtyards open out at first floor level onto generous cantilevered terraces that break the overall linear mass into a series of smaller timber ‘houses’. 

© Richard Warburton
© Richard Warburton

The use of bold colours, selected by the pupils, permeate the building both internally and externally to further enhance way finding and identity for the users. To pupils also produced the art work which was then used as prints on the acoustic panel and toilet wall panels. 

Site Plan
Site Plan

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Re-Format
Office
Cite: "Mid-Sussex Special School / Re-Format " 26 Jan 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/324242/mid-sussex-special-school-re-format/> ISSN 0719-8884