the world's most visited architecture website

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects


Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.


Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »


All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.


Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Industrial Architecture
  4. Chile
  5. Iván Bravo
  6. 2007
  7. Ecopellets Offices / Iván Bravo

Ecopellets Offices / Iván Bravo

  • 00:00 - 28 June, 2008
Ecopellets Offices / Iván Bravo
Ecopellets Offices / Iván Bravo

Ecopellets Offices / Iván Bravo Ecopellets Offices / Iván Bravo Ecopellets Offices / Iván Bravo Ecopellets Offices / Iván Bravo + 15

  • Architects

  • Location

    Camino Privado, Renca, Región Metropolitana, Chile
  • Architect

    Iván Bravo
  • Collaborator

    Rodrigo Martínez
  • Contractor

    Inark S.A.
  • Client

    Ecopellets S.A.
  • Budget

    US $518/sqm
  • Building Time

    3 month
  • Site Area

    20.000 sqm
  • Area

    98.0 m2
  • Project Year


Text description provided by the architects. The commission was for an access to the ECOPELLETS plant, a manufacturer of wood based pellets used as an alternative energy source.

The building is located in the peripheral zone of Lo Boza, Chile. Once destined to be a waste dump, it is now an industrial zone of the city lacking in urban references.

Two different programmatic situations had to be resolved; Administrative offices and personnel services. Cost restraints called for both programs to be housed in a single facility but under strict control measures.

The strategy used was to separate both areas with a corridor spanning the whole length of the building. The corridor is itself expressed outward as a protruding volume as high the building itself opening a ventilating skylight for the changing rooms to the north and a surface for the corporative logo to the south. The total height reached by the volume enhances the scale of the structure, which becomes the ideal support for the plant's corporate image.

All enclosed spaces within are open towards the plant (north) and closed towards the street (south). The building is propped up on a grassy slope, purposely generated to augment the construction's presence among the other industrial installations.

Time and cost constraints called for the efficient use of resources. The primary building material was the highly energy efficient "SIP" panel. The entire structure was covered in a uniform zinc siding, excluding all superfluous or ornamental architectural elements, which would complicate the building procedures.

The uniform enclosure, along with the protruding skylight is reminiscent of the industrial plume or chimney, not unlike those found in every industrial landscape around the globe, making the building truly belong to its' surroundings.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Ecopellets Offices / Iván Bravo" 28 Jun 2008. ArchDaily. Accessed . <> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments