the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United States
  5. Standard
  6. 2009
  7. Hidden House / Standard

Hidden House / Standard

  • 00:00 - 8 July, 2009
Hidden House / Standard
Hidden House / Standard

Hidden House / Standard Hidden House / Standard Hidden House / Standard Hidden House / Standard + 17

  • Architects

  • Location

    Los Angeles, United States
  • Project Team

    Jeffrey Allsbrook, Yoshihiro Miura, Monica Oller, Sylwia Pasciak
  • Area

    325.0 m2
  • Project Year

    2009

Text description provided by the architects. Hidden House is located on a serene 7-acre site (in Glassell Park where the paved road ends at an old hand written sign marking the entrance to "Hidden Valley.") The property, which can only be accessed via a half-mile unpaved road, offers expansive views of the city but seems a world away from Los Angeles at the same time.

Anticipating city restrictions associated with building on a site far removed from the street, Standard opted to keep the structure of the existing two-bedroom house substantially intact. At the same time the architects designed an entirely new home around the original space.

Today, the original two-bedroom cottage is incorporated into the house as the living and dining room. Standard added a new kitchen, family room, office, garage, master bedroom suite and kids bedroom, essentially doubling the volume of the house from 1580 sf to 3500 sf. The new house is arranged around two main courtyards. The main living spaces open up onto the interior courtyard, while the exterior courtyard looks out over the city in the distance. The self-contained cubes are arranged around the original footprint in such a way that they make order of the disorder. At a later date, the family may add on additional bedrooms per their original plan.

Hidden House also features several sustainable materials and features, ranging from the redwood cladding, to reclaimed endgrain block wood, to the cork flooring in the office, and highly efficient appliances/equipment. The design allows for excellent cross ventilation and day lighting, reducing the need to run forced-air conditioning or heat or energy-consuming electrical lighting. The house is insulated with sustainable cotton and built to be solar-ready. The garden is planted with native landscape and vegetables.

"We're thrilled with the way the house evolved," adds Standard Principal and Co-Founder Silvia Kuhle. "Hidden House offers the ultimate country living experience in the middle of an urban environment."

Cite: "Hidden House / Standard" 08 Jul 2009. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/28063/hidden-house-standard/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments