the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartment Interiors
  4. Singapore
  5. Neri&Hu Design and Research Office
  6. 2011
  7. Wu Residence / Neri&Hu Design and Research Office

Wu Residence / Neri&Hu Design and Research Office

  • 00:00 - 25 September, 2012
Wu Residence / Neri&Hu Design and Research Office
Wu Residence / Neri&Hu Design and Research Office, © Pedro Pegenaute
© Pedro Pegenaute

© Pedro Pegenaute © Pedro Pegenaute © Pedro Pegenaute © Pedro Pegenaute + 8

Text description provided by the architects. Shanghai-based architects Neri&Hu recently completed a 250 square-meter private residence in a high rise tower in the heart of Singapore. The client’s mandate was simple: “Give me three bedrooms and a project that will challenge the conventional notion of what a flat should be.” Rising up to this challenge, Neri&Hu initiated the project by questioning the fundamentals of the “house” typology itself, asking themselves: How can we free up the plan and make it feel light and loft-like? What is the relationship between the communal and private? When and how should privacy be maintained, if at all? What are the essential and non-essential program components that make a “home”? What is domesticity?

© Pedro Pegenaute
© Pedro Pegenaute

The resulting parti breaks though all conventions of the standard apartment layout by placing the rooms away from the building edge, reserving a continuous corridor along the entire perimeter. Rather than enter into the center and then radiate outwards towards individual rooms, a configuration often taken for granted as the ideal condition in high rise residences, here, the private zone forms the core of the space, while the public circulation zone envelops and ties everything together. The strategic insertion of three free floating volumes, clad in wood, stone, and copper, adds to the depth of the spatial layers, enclosing within them the most private and intimate rooms of all—the study and the two bathrooms. The remaining space is kept transparent, pushing the boundaries of how open and extroverted a room can be, while still maintaining privacy. The project rejects the parcelization of spaces found typically in apartment layouts, creating an openness and expansiveness that is more conducive to the contemporary lifestyle.  

© Pedro Pegenaute
© Pedro Pegenaute

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Wu Residence / Neri&Hu Design and Research Office" 25 Sep 2012. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/274266/wu-residence-neri-hu-design-and-research-office/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.