the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Articles
  3. Hotel Gent / Tazu Rous

Hotel Gent / Tazu Rous

Hotel Gent / Tazu Rous
© Dirk Pauwels
© Dirk Pauwels

Architects: Tazu Rous Location: Koningin Maria Hendrikaplein, Gent, Belgium Photographs: Dirk Pauwels

© Dirk Pauwels © Dirk Pauwels © Dirk Pauwels © Dirk Pauwels + 32

The Japanese artist Tazu Rous (aka Tatzu Nishi, Tazro Niscino, Tatzu Oozu and Tatsurou Bashi) creates spatial ‘encounters’ with unusual proportions using iconic objects taken from public space. He transforms lamp-posts, parked cars and monuments into oversized objects in domestic settings. When he arrived in Europe in 1987 he was struck by the excessive – but also familiar and thus almost unnoticed – presence of public monuments and statues in the streets. By enclosing them in unexpected private settings they can be experienced anew, or ‘differently’.

Rous was also invited to Ghent by the S.M.A.K. in 2005, when, under the name Tazro Niscino, he created an artistic intervention on Sint-Annaplein. He enveloped the bronze statue of Christ high on his pedestal, surrounded by the roar of heavy traffic, in an atmospheric bedroom. For TRACK he is constructing a hotel room setting around the tower of Sint-Pieters Station. The division between public and private space is eliminated, because the huge clock that normally towers high above the people will now come palpably closer. In the intimacy of Rous’ room, the visitor comes face to face with a public monument which, in the course of his daily routine, he always observes at a distance, only half consciously and in a fraction of a second.

© Dirk Pauwels
© Dirk Pauwels

Plan 01
Plan 01

View the complete gallery

About this author
Javier Gaete
Author
Cite: Javier Gaete. "Hotel Gent / Tazu Rous" 07 Aug 2012. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/260897/hotel-gent-tazu-rous/> ISSN 0719-8884
Read comments