the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Restaurant
  4. Chile
  5. Gonzalo Mardones V Arquitectos
  6. 2012
  7. Cumarú Restaurant / Gonzalo Mardones V Arquitectos

Cumarú Restaurant / Gonzalo Mardones V Arquitectos

  • 00:00 - 18 July, 2012
Cumarú Restaurant / Gonzalo Mardones V Arquitectos
Cumarú Restaurant  / Gonzalo Mardones V Arquitectos, © Nico Saieh
© Nico Saieh

© Nico Saieh © Nico Saieh © Nico Saieh © Nico Saieh + 35

  • Architects

  • Location

    Nva Cost 4067-4141, Vitacura, Región Metropolitana, Chile
  • Structural designer

    Cristián Delporte
  • Builder

    Constructora Ciappa
  • Area

    1296.0 m2
  • Project Year

    2012
  • Photographs

      Text description provided by the architects. The Cumarú Restaurant, located on Nueva Costanera Avenue in Vitacura commune, Santiago de Chile, was born as an assignment regarding materiality. The owners of this restaurant got a big quantity of cumarú timber, which is a wonderful and noble material. The first consideration was to opt, as any of our works, for a unique material. So, the interior and exterior lining of the building, ceilings, windows, floors, deck, and party walls were made of wood.

      © Nico Saieh
      © Nico Saieh

      A second architectural idea was to bury the building in order to get new levels and higher heights in dining rooms and yards. A rear terrace over a wooden deck was created under the trees with a bar; and a front terrace in front of the street, buried, in order to be protected from the cars but not from pedestrians. A third terrace, covered and protected from the wind, was enabled on the second floor, open to the street and rear yard, where two sofas were located next to a central kitchen, which allows the chef to interact with guests, apart from giving place to cooking classes and events.

      © Nico Saieh
      © Nico Saieh

      The crystal red sign is the only element that stands out as a fauve, above the wood. The interior acoustics was solved using a perforated steel ceiling. Lighting combines cold and warm elements that highlight spatiality and tonalities proper of cumarú wood.

      Plan
      Plan

      View the complete gallery

      Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
      About this office
      Gonzalo Mardones V Arquitectos
      Office
      Cite: "Cumarú Restaurant / Gonzalo Mardones V Arquitectos" 18 Jul 2012. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/255019/cumaru-restaurant-gonzalo-mardones-viviani/> ISSN 0719-8884
      Read comments
      Read comments