We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Home

Learn more about the story behind our new brand identity.

Read more

Bio-Lake Reception Center / Zephyr Architects

Bio-Lake Reception Center / Zephyr Architects

© Yao Li© Yao Li© Yao Li© Yao Li+ 21

  • Architects: Zephyr Architects
  • Area Area of this architecture project Area:  3540
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2010
  • Photographs Photographs:  Yao Li

Text description provided by the architects. As the central piece of architecture for the Guanggu Bio-lake campus, this reception center houses exhibition space, conference rooms and administration offices. The building sits between a main plaza and central lake. In a comparatively small piece of land, the architecture seeks to have a strong symbolic character. In order to increase the overall impact of the architecture, the mass is treated as a sculpture in shape and texture.

© Yao Li
© Yao Li

This site is surrounded by buildings with varying viewpoints of the main project. The multi-faceted box produces a façade of ever-changing viewpoints. The overall form and proportions of the building correspond to the program arrangement which includes a central atrium, models and media exhibition room, and ramps and stairs connecting different floors. The basic 6-sided volume is created from the merging and extruding of one small and one large square.

© Yao Li
© Yao Li

The small square extends the height of the ground floor, emphasizing an upward verticality and allowing the volume to float. In addition to the six main faces, creation of the volume also produces a series of angled faces, located on the roof and cantilevered space. The window openings break up the solid shell and connects interior and exterior space.

© Yao Li
© Yao Li

Textured beige stone is hung at 16° to follow the façade geometry, continuing the divisions and enveloping the entire volume, making the building more compact and strong. The architectural volume is like a powerful floating multi-faceted box, adapting to the surrounding while creating a dialogue with the water.

axonometric
axonometric

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Wuhan, Hubei, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Bio-Lake Reception Center / Zephyr Architects" 16 May 2012. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/234800/bio-lake-reception-center-zephyr-architects> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.