the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Churches
  4. United Kingdom
  5. S. Porobic Associates
  6. 28 Church Street / S. Porobic Associates

28 Church Street / S. Porobic Associates

  • 00:00 - 29 September, 2011
28 Church Street / S. Porobic Associates
28 Church Street / S. Porobic Associates, Courtesy of  s. porobic associates
Courtesy of s. porobic associates

Courtesy of  s. porobic associates Courtesy of  s. porobic associates Courtesy of  s. porobic associates Courtesy of  s. porobic associates + 13

  • Architects

  • Location

    4 Church Street, Finedon, Wellingborough, Northamptonshire NN9 5NA, UK
  • Architect

    S. Porobic Associates, Chartered Architects and Designers
  • Clients

    Borough Council of Wellingborough
  • Area

    260.0 m2

Text description provided by the architects. We were commissioned by the Borough Council of Wellingborough to remodel, extend and refurbish Grade ll listed building at 28 Church Street, Wellingborough. The brief was to bring back to life very dilapidated building and set the quality level for the rest of forthcoming development. This small building, set in the heart of Conservation Area, was meant to act as a catalyst for the Urban renewal of the town centre.

section
section

The building was originally part of church assembly buildings formed around All Hallows Church, Grade l listed building dating from 12th century. The building itself is from 16th century but majority of the edifice is from the early 19th century. At rear and the west, the site was defined by low quality 20th century extension and extensive overgrown landscaping. To the east the site was separated from the church by high walls and high shrubs. The last use of the building was storage for the local theatre company.

Courtesy of  s. porobic associates
Courtesy of s. porobic associates

As the most building elements were dilapidated beyond repair, we have decided very early in the project not to emulate but to create new instead. Interior elements which were to be retained, such as stone mullions, were cleaned and repaired to a minimum and enhanced by contrasting surrounding elements. Material palette was kept simple and we used high quality finishes and detailing. In order to open up the existing building, and create vertical and horizontal flow, we designed two distinct and bespoke sets of stairs to perform as a “space shapers”.

Courtesy of  s. porobic associates
Courtesy of s. porobic associates

We wanted for light to travel in and around the building. We achieved it by creating ”light axes” which follow north-south and west –east directions. This is why we decided to replace front solid doors with glass doors and completely glaze extruded form to the rear of the building. In the process we surgically opened new windows on what was previously blank west elevation. As a consequence the interior bathes in light throughout a day. Use of the coloured glass was meant to subtly reflect stained glass from the nearby church.

site plan
site plan

The first floor of the extruded form to the south is designed to act as a loggia, elevated urban viewing platform, in order to create new visual relationship with town, adjacent memorial and All Hallows Church. The external works were defined through the process of reduction. In order to achieve this we removed the garden walls and existing landscaping. We replaced tall wall with a long bench. The deck slab was conceived as an extension of internal space.

Text provided by S. Porobic Associates

Courtesy of  s. porobic associates
Courtesy of s. porobic associates

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "28 Church Street / S. Porobic Associates" 29 Sep 2011. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/171797/28-church-street-s-porobic-associates/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
Courtesy of  s. porobic associates

教堂街28号住宅/ S. Porobic Associates