the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United States
  5. Vincent Snyder Architects
  6. 2011
  7. Ottmers House / Vincent Snyder Architects

Ottmers House / Vincent Snyder Architects

  • 00:00 - 11 August, 2011
Ottmers House / Vincent Snyder Architects
Ottmers House / Vincent Snyder Architects

Ottmers House / Vincent Snyder Architects Ottmers House / Vincent Snyder Architects Ottmers House / Vincent Snyder Architects Ottmers House / Vincent Snyder Architects + 19

 Ottmer’s House is a 2,200 sqf contemporary home located on an ancestral family ranch in the Texas Hill Country, near Fredericksburg. In keeping with ranching tradition, a young couple with two children of modest means expressed their desire to construct their own home. 

The design started from the reuse of a foundation slab located adjacent to an existing vernacular structure. Following ranching tradition, work on the home is envisioned as a continuous process based on resource availability rather than a finalized object. For this reason, standardized wood frame construction was interwoven within a series of heavier timber members to facilitate ease of client labor and modification.

Overlooking a pond to the south, a reflective shield of galvanized corrugated metal protects the primary structure and conditioned spaces while creating interstitial zones of outdoor space. Cutouts and openings in the reflective shield are strategically placed to frame views to the countryside, pond, and vehicular approach. 

Plans
Plans

Through the orientation and form of the reflective shield, the building employs basic principles of passive sustainable design to take advantage of natural daylight and ventilation while controlling solar heat gain.

The primary use of reflective sheet metal, stucco, exposed wood and natural stones found on the site, as well as the shed-like form of the protective enclosure acknowledge the unique material and vernacular precedents of the Hill Country region in a contemporary design.

View the complete gallery

About this office
Vincent Snyder Architects
Office
Cite: "Ottmers House / Vincent Snyder Architects" 11 Aug 2011. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/158197/ottmers-house-vincent-snyder-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.