Delhi Art Gallery Re-Design / Abhhay Narkar

Delhi Art Gallery Re-Design / Abhhay Narkar

Courtesy of  vertex designCourtesy of  vertex designCourtesy of  vertex designCourtesy of  vertex design+ 30

New Delhi, India
  • Architects: Abhhay Narkar
  • Area Area of this architecture project Area:  9000
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2011

Text description provided by the architects. The revitalization of the Delhi Art Gallery required a complete restructuring of interior spaces and the positioning of a striking architectural exterior to sit in with the contours of the heritage precinct of the 13th century Hauzkhas village, Delhi. The new simple facade stands apart from today’s chaotic urban sprawl, yet still resonates with the region’s historic fabric.

Courtesy of  vertex design
Courtesy of vertex design

The interior of the gallery had constraints of structural stability as the space was fragmented into various sections across adjacent buildings. The challenge was to fuse disparate spaces and create cohesive volumes with visual connect across the three levels of the main gallery, constantly surprising and delighting visitors. From this we managed to carve out a private zone for a large administrative block that seamlessly and more importantly - invisibly controls the gallery’s daily functioning. The sculpture court towards the end on the ground level is a dramatic, yet intimate space where the stone architecture adds another dimension to the experience of the works on display.

First Floor Plan
First Floor Plan

A strong contrast between the exterior and interior is visibly demonstrated as one walk into the reception area. The natural finish and roughness of the stone clad walls inside are heightened by the precision of the soft metal skin of the exterior, inspired by the surrounding fort.

Courtesy of  vertex design
Courtesy of vertex design

The metal lattice work on exterior with its soft sheen stands majestically in the daytime making a gentle impact and in the night it glows and transforms into a dynamic monolith landmark in the busy street.

Courtesy of  vertex design
Courtesy of vertex design

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:New Delhi, Delhi, India

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Delhi Art Gallery Re-Design / Abhhay Narkar" 06 Aug 2011. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/156154/delhi-art-gallery-re-design-vertex-design> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.