the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Taiwan
  5. FCHY Architect Lab
  6. 2011
  7. House in Tainan / FCHY Architect Lab

House in Tainan / FCHY Architect Lab

  • 00:00 - 16 July, 2011
House in Tainan / FCHY Architect Lab
House in Tainan / FCHY Architect Lab, © Yang Hsiu Chuan
© Yang Hsiu Chuan

© Yang Hsiu Chuan © Yang Hsiu Chuan © Yang Hsiu Chuan © Yang Hsiu Chuan + 23

Text description provided by the architects. The project is dealing with local traditional long slender construction base with western exposure problem. To solve the sun exposure problem, we design a special Hybrid Surface Framework. Using a Double-Layer Structure to solve the issue of the base and create an interesting urban landscape.

© Yang Hsiu Chuan
© Yang Hsiu Chuan

The irregular hollow bricks form the first surface of the house, it create a magnificent facade, and reduced the problem of western exposure. The second layer is a glass layer between balcony and interior. This Double-Layer Structure creates a special interior lighting at night and reduces the direct impact of wind.

© Yang Hsiu Chuan
© Yang Hsiu Chuan

The elevation of structures looks like veins. Due to the special design of facade, people outside can see the human activities inside the house, but not very clearly. Those human activities are projected on glass facade but fractionalized by Hollow brick. The hollow bricks in here connect inside and outside, keeping a good privacy, and create a good link to neighbors at the same time. When looking out from the room, you can vaguely see the outdoor activities but not directly exposed to the streets.

© Yang Hsiu Chuan
© Yang Hsiu Chuan

This skin is not only a cortical interface, but a interactive interface for inside and outside. This is an interesting complex and ambiguous interface between public and privacy.

drawing 01
drawing 01

Another problem for this case, is that the sunlight cannot reach the middle part of the long house, and the interaction is not easy from space to space. We let the floor split-level, and Interact with each space by the stairs. With this design, air and light flow in each rooms and floors and people can also interact with each other easily.

View the complete gallery

About this office
Cite: "House in Tainan / FCHY Architect Lab" 16 Jul 2011. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/150224/house-in-tainan-fchy-architect-lab/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.