the world's most visited architecture website

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects


Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.


Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »


All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.


Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Gallery
  4. United States
  5. studioWTA
  6. 2008
  7. Arthur Roger@434 / studioWTA

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Arthur Roger@434 / studioWTA

  • 00:00 - 3 May, 2011
Arthur Roger@434 / studioWTA
Arthur Roger@434 / studioWTA, © Jeff Johnston
© Jeff Johnston

© Jeff Johnston © Jeff Johnston © Jeff Johnston © Jeff Johnston + 12

  • Architects

  • Location

    434 Julia Street, New Orleans, LA 70130, USA
  • Architect

  • Area

    1800.0 ft2
  • Project Year

  • Photographs

Text description provided by the architects. The architecture firm studioWTA renovated this existing space in an historic building into an art gallery. The primary concern in the design was to highlight historic elements, while providing a clean, crisp surface on which to display artwork.

© Jeff Johnston
© Jeff Johnston

The main gallery features floating display walls: Existing masonry is exposed along the top, bottom and sides, adding perceived spatial depth and the impression that the gallery itself is an installation. Heavy timber columns–once an elevator shaft–are a focal point at the entry; a stretched dacron sail between the columns is backlit for dramatic effect from the street. A seamless, poured resin floor knits the program together. Connecting old and new galleries are backlit resin panels that signal a transition. Sliding translucent panels provide privacy for support spaces and reinforce spatial continuity.

© Jeff Johnston
© Jeff Johnston

Back-of-house functions are supported by custom cabinetry and shelving , built-in workspaces and integral lighting; in this way, the gallery’s functionality as exhibition space extends beyond the main gallery room. Open slots through walls provide visual connection between workspaces and display/storage, emphasizing connections between programmatic functions.

© Jeff Johnston
© Jeff Johnston
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Arthur Roger@434 / studioWTA" 03 May 2011. ArchDaily. Accessed . <> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments