We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Meng House / TAOA

Meng House / TAOA

© Tao Lei© Tao Lei© Tao Lei© Tao Lei+ 16

Jinan, China
  • Architects: TAOA
  • Area Area of this architecture project Area :  580
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2011
  • Photographs
    Photographs :Tao Lei
More SpecsLess Specs
© Tao Lei
© Tao Lei

Text description provided by the architects. Background of Meng-house
Meng-House, a project of reconstruction for a private house, is located in the east of an association row of villa community in Jinan, Shandong Province, where there are mountain peaks which may form a good landscape angle of view. The original construction was the new house which was handed over.

© Tao Lei
© Tao Lei

This community is the typical nature commodity housing which constructs along with the Chinese commodity housing development universal imitation western-style architectural style's unrest. Based on the above situation, architect has made the pointed reconstruction design to the original construction and the landscape to satisfy owner's physical demands and the present conditions.

© Tao Lei
© Tao Lei
© Tao Lei
© Tao Lei

Feature of idea
Because the overall style and the building use of imitating western-style community do not have an inevitable inner link with the local nature and the humanities, the reconstruction itself does not have excessively many styles and the style hypothesis in stead of to gain better appropriate conformity to the original construction space and landscape which concludes the indoor outside activity space, in order to promote the spatial quality of the building. Facing the fact which decides regarding the original construction, the new extension' parts have not come up in the style the denial or affirmed.

© Tao Lei
© Tao Lei
© Tao Lei
© Tao Lei

Designs already neither followed the so-called imitating western-style, nor proposed something new and different in this style. They mannered a juxtaposed way and took temperate altitude to create a new spatial shape of space. They extended a wooden box and a glass box in the different floor which was the elongation of indoor spatial space and outward.

© Tao Lei
© Tao Lei
© Tao Lei
© Tao Lei

Architects attempted to display geography superiority of this land sector completely, and created a dynamic space between indoor and outdoor space which concluded landscape space for the sake of making the indoor space extending to outward and echoing with the eastern mountain peak to relate unique inside with outside. Architects who achieved the building a richer activity space made the architecture itself actually simple.

© Tao Lei
© Tao Lei

Significance of design
After the new commodity construction's reconstruction, architects may re-evaluate and regard that the essential significance of style and form of building for person's life, and should seek for content spatial way which is comfortable to most individual and real life. Above all, we could rebuild a healthy way that conforms to our own cultural characteristic life concept and take it as the turning point to propose a question, a question of significance for blind and simple imitating of unclear region and time architectural style of unclear region for the environment to the human beings on Chinese commodity housing present situation.

© Tao Lei
© Tao Lei

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Meng House / TAOA" 20 Apr 2011. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/129085/meng-house-sebright> ISSN 0719-8884
© Tao Lei

孟宅 / TAOA 陶磊建筑事务所

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.