We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

SADAR + VUGA wins first prize in University College Ghent Competition

SOAG Building - Courtesy of SADAR + VUGA
SOAG Building - Courtesy of SADAR + VUGA

SADAR + VUGA, in collaboration with LENS°ASS Architecten, has been selected as winner of an invited competition to design three new buildings on the Campus Schoonmeersen of the University College Ghent in Belgium. The campus development master plan will include a new building for the Study of Social Work (SOAG), a Sports Hall Extension and the Renovation of Building B that includes the adjoining Student Plaza. This highly anticipated project is expected to commence in late May. Continue after the break to learn more about each new facility.

SOAG Building - Courtesy of SADAR + VUGA Sports Hall Extension - Courtesy of SADAR + VUGA Sports Hall Extension - Courtesy of SADAR + VUGA Student Plaza and Renovation of Building B - Courtesy of SADAR + VUGA

Intercity Vienna / SADAR + VUGA

Courtesy of SADAR + VUGA
Courtesy of SADAR + VUGA

SADAR + VUGA’s competition entry for the Intercity of Vienna, Austria is an urban redevelopment that stands as a symbol of quality architecture of the 21st century and one that uses the urban contextual history in its vision of the contemporary lifestyle.  The site of this mixed use urban development is near the new railway station, which makes Intercity a node for newly arriving visitors to see Vienna through the context of the new architecture. More images and information on this project after the break.

Center for Promotion of Science / SADAR + VUGA

Courtesy of SADAR+VUGA
Courtesy of SADAR+VUGA

The masterplan competition for the Center of Promotion of Science in Belgrade, Serbia has produced another design, this time by architecture firm SADAR+VUGA. The design proposal is an urban development that incorporates the existing architectural programs on the site, while providing extensions and innovative additions to the site. The urban project includes the existing Faculty of Drama Arts with its proposed extension, provides four new Faculties, a mathematics gymnasium, a science center with 50m tower, as well as the new building of the Centre of Promotion of Science. The buildings are arranged as eight islands on the site, among which five plazas are developed. More on this proposal after the break.

In Progress: The Cultural Center of European Space Technologies / Bevk Perovic arhitekti, Dekleva Gregoric arhitekti, OFIS arhitekti, Sadar Vuga arhitekti

@ Courtesy of the Architects
@ Courtesy of the Architects

Architects: Bevk Perovic arhitekti, Dekleva Gregoric arhitekti, OFIS arhitekti, Sadar Vuga arhitekti Location: Vitanje, Slovenia Noordung Space Technologies Center concept & producer: Dragan Zivadinov, Miha Tursic Graphic design: Atelje Balant Client / project coordinator: Vitanje Community (for /Srecko Fijavz) Project Year: 2008-2011 Images & Photographs: Courtesy of OFIS architekti

Magnolia Tower Dubai / SADAR + VUGA

SADAR + VUGA’s submission for the Deluxe Serviced Apartment Tower in Burj Dubai district was shaped by the ambition and inclination of the developer, Damac Properties, to erect a unique residential building in the rapidly developing area by the Burj Dubai tower. The building would be distinguished by its architectural design and image; at the same time, it would serve as a model of a functioning and energy-efficient residential building at the beginning of the 21st century.

More images and full architect’s description after the break.

Butcher's Bridge / SADAR + VUGA

Designed by SADAR + VUGA, the new Butcher’s Bridge concludes the arrangement of the Jože Plecnik’s covered market from the mid-1930s. It connects the market area on the Adamic-Lunder embankment with the new market area on the regulated Petkovšek embankment.

More images and architect’s description after the break.

Sci-Park Maribor / SADAR + VUGA

Designed by SADAR + VUGA, the Sci-Park Maribor scientific park is founded by the University of Maribor and is to occupy a section of a degraded former industrial area of Tezno at the south fringe of the city. Six individual buildings with a combined 30.000 m2 total floor area will be constructed on a 80.000 m2 site in several phases. These buildings, together with a shared parking garage, form ‘garden islands’ that accommodate irregular shapes of the site’s border; the way these islands are arranged on the site creates different ambients of open urban areas among them.

More images and architect’s description after the break.

AD Interviews: Bostjan Vuga / SADAR + VUGA

While in Croatia, I took the time for a short trip to Slovenia to meet SADAR + VUGA, one of the practices from eastern Europe that have been on my mind since I saw a low rise residential building (Condominium Trnvoski Pristan) published back in 2004.On ArchDaily we have seen some of their projects (and expect more in the next days) such as Villa Beli Kriz (awarded with the Golden Pencilby the Chamber of Architecture and Spatial Planning of Slovenia ) or a large scale sports park in Ljubljana currently under construction.Something that took my attention when visiting their office was the work methodology, with a very clear structure. Several models around the office are proof of a constant research, testing a series of formulas on different programs as you can see on their website.Also available in HD at Vimeo.

Air Traffic Control Centre / SADAR + VUGA Architects

Sadar Vuga Architects have shared with us their design for the air traffic control centre for the Brnik Airport in Slovenia. The centre is conceived so as to provide security and enable high operativeness, 24-hour work comfort as well as comfort for the employees and visitors to the Centre. Furthermore, the Centre is designed according to all strict requirements of safety, operation and efficient functioning, but it is also envisaged as a special, memorable and symbolic building of the arrival in Slovenia.

The Centre is designed as a compact shell that uncloses where natural lighting is needed in the interior. The compact building with a pentagonal ‘head’ of the Centre, which is tied to two administration ‘wings’ by the vertical hall in the central area of the Centre, is situated, for safety reasons, in the centre of a plot along the central boulevard of the future Airport City. The Centre is separated from the edge of the plot in the north by a parking platform and in the south by the tall greenery of the Centre’s garden. The Centre’s interior is organized into zones of various safety degrees. The more we move from the perimeter with administration offices and resting areas towards the free centre of the building, the higher the safety level.

More images after the break.

MVRDV + 24 Architects on the future of Almere

We all know that the Dutch are experts on reclaiming land from the sea. And with all this new land, come new cities. One of these is Almere, a city founded in 1984, which is growing fast into becoming the fifth largest city in the Netherlands. This growing city is now into the process of consolidating a new center, Olympiakwartier, envisioned on a larger master plan for a sustainable city by Mecanoo.

By 2030, Almere expects to grow into a city with a stronger identity and a total of 350,000 inhabitants, which involves the building of 60,000 new homes and the creation of 100,000 new jobs for the expected 150,000 new inhabitants. For this, Amsterdam based housing association Housing Stadgenoot commissioned MVRDV to be planner for 60,000m2 work space, 120,000m2 housing (1,000 homes), 15,000m2 education, 2,000m2 commercial space, 2,640 parking spaces and various public spaces. This total has been split into 93 volumes of which MVRDV will design 45. The plan demands individual development of the buildings: a dense mix of living and working leading to a complex urban condition. Retail, a public square and communal gardens are also part of the comprehensive plan which introduces inner city life to the mostly suburban typology of Almere. Flexibility is a key objective: All ground floors and part of the office and apartment buildings are designed to facilitate future change of use. In this way the owner, Stadgenoot, can adjust the district more and more to the needs of the growing new town and its inhabitants.

The remaining 48 buildings (500m2 to 5,000m2) are going to be designed by a selected group of 24 international practices, including established and emerging offices (see list after the break).

This project is very ambitious, with the potential of becoming a milestone on urban planning, apart from recent mega projects by groups of architects we have seen lately, which can be very innovative in terms of form or solving individual housing problems, but lack of a clear master plan that make all the individual architect’s efforts act as a whole. It sort of reminds me of the Weissenhof Estate, lets hope this one becomes an example for future architects.