Behind “Hy-Fi”: The Organic, Compostable Tower That Won MoMA PS1′s Young Architects Program 2014

The Living’s Hy-Fi, winning design of the 2014 . The Museum of Modern Art and MoMAPS1. Image © The Living

This article, published by Metropolis Magazine as “Behind the Living’s “100% Organic” Pavilion for MoMA PS1“, goes behind the plans for this year’s MoMA PS1 Young Architects Program’s winning design, “Hy-Fi” – looking at the compostable eco-bricks which make the design possible.

“It all starts on local farms with waste corn stalks,” says Sam Harrington of Ecovative, who will help build this year’s winning entry for the MoMA PS1 Young Architect’s Program. Hy-Fi, designed by the -based firm The Living, will be made of bricks that are entirely organic and ultimately, compostable. A good chunk of that material is corn stalks, stained clay-red with an organic dye from Shabd Simon-Alexander and Audrey Louisere . The rest is mycelium—mushroom roots to you and me—that will hold the corn stalks together as they cohere into a molded shape. The technology, developed by Ecovative in 2007, has so far been used as a packaging material. “But we love the chance to try something bold, and that’s what PS1 is all about,” Harrington says.

Read more about the bricks behind Hy-Fi after the break

CODA’s Skateboard Scrap ‘Party Wall’ Kickstarts MoMA’s Summer Music Series

© Zachary Tyler Newton

The Museum of Modern Art has kicked off the popular Warm Up Summer Music series in the courtyard of MoMA with the grand opening of Party Wall. The towering installation, designed by Ithaca-based studio , was the winning proposal of the 14th annual Young Architects Program in which provides emerging architects a chance to construct an innovative project as long as shades, cools and seats visitors.

With a porous skin made of woven skateboard scraps, the experimental structure has successfully met the challenge by providing a shaded refuge for the crowds with refreshing cooling stations and detachable wooden seats.

See Party Wall in action after the break…

AD Interviews CODA, MoMA PS1 YAP Winner 2013

© Zachary Tyler Newton

Starting this Saturday, the public will finally be able to admire the winner of this year’s Young Architects ProgramParty Wall – at the MoMA PS1 courtyard in Long Island City. Every Saturday this summer through September 7, Party Wall will be the multi-functional backdrop (at once wall, water feature, shading and seating storage device) for Warm Up 2013, an outdoor music series.

We spoke with Party Wall’s designer, Caroline O’Donnell, principal of CODA, just this morning; she told us that although much has been made of Party Wall’s ingenious material (skateboarding scraps) and multi-functionality, it’s most important feature is it’s referentiality to the urban language of Long Island City.As O’Donnell told us: “we started to understand the relationship between the wall and the other languages—Long Island City, the billboards, the graffiti. We realized we had entered into a dialogue with a bigger urban context.”In fact, the wall itself is a legible sign – written in the shadow it forms.

Read our interview with O’Donnell on Party Wall’s ingenious design, after the break…

CODA wins P.S.1 with Skateboard Scrap ‘Party Wall’

Courtesy of MoMA

The Museum of Modern Art and MoMA has selected CODA’s (Caroline O’Donnell, Ithaca, NY) large-scale, self-supporting Party Wall, made from leftover shreds of skateboard material, as winner of the 2013 Young Architects Program (YAP). Drawn from five finalists, the porous skin of CODA’s temporary urban landscape will shade visitors of the Warm Up Summer Music series with its reclaimed woven screen, while providing water in refreshing cooling stations and seating with its detachable wooden skin on the lower half of the linear structure.

“CODA’s proposal was selected because of its clever identification and use of locally available resources – the waste products of skateboard-making – to make an impactful and poetic architectural statement within MoMA PS1′s courtyard,” said Pedro Gadanho, Curator in MoMA’s Department of Architecture and Design. “Party Wall arches over the various available spaces, activating them for different purposes, while making evident that even the most unexpected materials can always be reinvented to originate architectural form and its ability to communicate with the public.”

Continue after the break for the complete project description.

2013 P.S.1 Shortlist

Wendy, 2012 Winner of YAP at MoMA © ArchDaily

MoMA P.S.1 has announced five finalists to compete in the 2013 (YAP). Now in it’s 13th edition, the competition will challenge a group of emerging architects to design a temporary installation within the walls of the P.S.1 courtyard for MoMA’s annual summer “Warm-Up” series.

This year’s finalists are CODA from Ithaca, New York; Leong Leong Architects and Moorhead & Moorhead both from New York City; TempAgency from Charlottesville, Virginia and Brooklyn; and French 2D, based in Boston and Syracuse, New York.

Over the years, the YAP competition has inspired a vast amount of innovative proposals. Just check out last year’s winner, Wendy! This blue nylon beauty, designed by New York-based HWKN, graced the P.S.1 courtyard with her smog-eating, titania nanoparticle coated spikes. Learn more about the 2012 YAP award winner here.

Best of luck to the 2013 finalists!

via The Architect’s Newspaper, MoMA P.S.1

Europan 11 Proposal: ‘Counterspace’ / CODA

Courtesy of

In typography, the ‘Counter’ is the space contained by letters (this is where monkish Irish Illuminators famously had space to play). For the monks, the space between the letters was as meaningful as the letters themselves. In ‘Counterspace’, the winning proposal by CODA for the Europan 2011 competition in , the linear forms of the traditional rows are transformed and interwoven to create a range of counterspaces: from enclosed collective space for safe children’s play, to urban plaza for adults’ lattés. Just like on the 19th century street of industrial terraced , the life of the community happens in the space between the rows of housing, in the counterspace. More images and architects’ description after the break.