Spliced Towers / AQSO Arquitectos

©

The project by AQSO Arquitectos, a high density residential complex in Guangyuan, , is conceived as a strong element in consonance with the surrounding hilly scene. The buildings rise over the landscape becoming a milestone, a sober and expressive landmark. This massing makes it possible to archive the desired plot ratio and increases the green areas on the ground, minimizing the building footprint. More images and architects’ description after the break.

Chinese High-rise constructed in 15 days

We began the week with the destruction of Houston’s historic Prudential Building and now end with a time-lapse documenting a 30-story, five-star Chinese hotel constructed in only 15 days. The Chinese construction company, Broad Group, is gaining international attention for their efficient construction methods made possible by through prefab construction techniques, as ninety-three percent of the high-rise was quickly pieced together with pre-made components.

‘An Imprint of Spain in China’ Exhibition

Courtesy of Polifactory

In tribute of the 80th anniversary of the death of , Polifactory organized and designed ‘An Imprint of Spain in ’ exhibition in Shanghai during this past December which centered around his legacy. The exhibition, featuring the hidden story of Spanish architecture in , was the result of the research overseen by Alvaro Leonardo, co-founder and director of Polifactory about Abelardo Lafuente (1871-1931), the first Spanish architect in , who introduced the moorish spanish style in Shanghai, and was responsible for the design of some of the most luxurious ballrooms in Asia and other landmarks of the city. More information on the exhibition after the break.

Cornerstone Restaurant / STUDIO RAMOPRIMO

©

Architects: Studio Ramoprimo
Location: , China
Design team: Marcella Campa, Stefano Avesani, Pietro Peyron
Completion: 2011
Area: 360 sqm
Client: Damon Sun- Life Less Ordinary Group Ltd.
General contractor: Guoye Decorative – Dean Group, China
Photographs: Studio Ramoprimo

CEIG Testing & Assessment Research Center / LYCS Architecture

Courtesy of

LYCS Architecture won an invited competition for a 32,000 sqm testing and assessment research center in the city of . It is a mixed-use building including offices, residential and commercial. The project conceptually begins with the traditional Chinese urban design idea of a ‘miniature city’ and divides the site into 10 equal volumes. Then, the volumes are aligned corresponding to the scattered programs across the landscape. More images and architects’ description after the break.

Shanghai Zhangpu Civic Center / Kalarch Design Group

Courtesy of

Zhangpu civic center, designed by Kalarch Design Group, is an administration and government complex organized like a city and structured in three concepts, government, business and public services. The overall circular layout is based on the shape of local traditional jade ware, which symbolizes peace and harmony. The open layout with a central courtyard also expresses their hope for a more modern and friendly government. More images and architects’ description after the break.

Alternative Car Park Tower / Hugon Kowalski, Adam Wiercinski, Borys Wrzeszcz

Courtesy of , Adam Wiercinski,

The main concept of the Alternative Car Park Tower, titled ‘Sky Street’, by Hugon Kowalski, Adam Wiercinski and Borys Wrzeszcz was to create parking spaces as an extension of the street. Typical city-street features with a traffic lane, parking spaces, sidewalk and tram was taken out which helped to shape their building form. More images and project description after the break.

First People’s Hospital / HMC Architects

Courtesy of

The design for the First People’s Hospital by HMC Architects aims to create a sustainable healthcare architecture, an idea new to the practice of the region. The project, which was the winner of the national AIA Academy of Architecture for Health 2011 Unbuilt award, features green design elements which optimize building performance. In addition, these elements create a healing environment, further its mission for community outreach, and evolve with cultural uniqueness. Its iconic architecture engages the local historical values and building industry/material. More images and architects’ description after the break.

Changzhi Planning Exhibition Hall / Khoury Levit Fong

Courtesy of

The Planning Exhibition Hall by Khoury Levit Fong is a new urban institution with a particular spatial constitution and purpose. While most are based on familiar building precedents, such as museums or convention halls, they believe that the unique dedications of this institution demands a formal and typological invention: an ocular device or camera transformed into a building. So they place the large-scale city model (1:600) on a plinth that seamlessly extends the public realm into the building by sloping up from the street. More images and architects’ description after the break.

Light Thread / EASTERN design office + KAWAGUCHI & ENGINEERS

Courtesy of + KAWAGUCHI & ENGINEERS

EASTERN design office + KAWAGUCHI & ENGINEERS shared with us their project, Light Thread, Agricultural University’s Gymnasium / Wrestling Arena for the 2008 Olympics in Beijing. During the Olympic Games, the wrestling arena has a 10,000-person capacity. After the Olympic Games, 4,000 temporary seats can be taken out and the interior can be refitted with three arenas, a pool, and 6000 seats to transform the space into a gymnasium complex. Since this building will come into the possession of the Chinese Agriculture University, they sought to create a condition that allows the special requirements of the Olympic Wrestling Arena and the functional features of a building for the Chinese Agriculture University to both be fulfilled in a single construction. More images and architects’ description after the break.

‘Housing With a Mission’ Project at the Hong Kong and Shenzhen Biennale on Architecture and Urbanism

1000 dwellings for the 'Ant Tribe'

The project ‘housing with a mission’, featured at the Hong Kong and Shenzhen Biennale on architecture and urbanism, is designed as a co-production by five Chinese and five Dutch architectural offices and aims at building 1000 dwellings for the ‘Ant Tribe’ in Beijing. This is the Chinese name for the generation of millions of young graduates who live in cramped conditions in the outskirts of cities and work in low-paid jobs.

The Chinese offices include Standard Architecture, Urbanus, O-Office, Node and . The Dutch firms include aronsgelauff, Next, KCAP, NL architects and Barcode. More images and project description after the break.

COFCO Tianjin Showroom / L&A Design Group

© Chen Jun Wei

Architects: Shi Xudong
Location: East River District, ,
Team: Shi Xudong, David Ai, Carrie Zhang
Completion: 2010
Land Area: 8629 sqm
Built area: 4192 sqm
Photographs: Chen Jun Wei

Netdragon Commune / OPEN Architecture

Courtesy of

At the virgin beach front area where Min River meets the Pacific Ocean, and adjacent to Fuzhou Changle Airport, Netdragon Websoft Company is building their brand new campus. Nearly 700 employees and their families will relocate from the center of Fuzhou city to here. OPEN Architecture is commissioned to design a new living quarter for them on a 50,000m² piece of land that used to be an eel farm. This is a very interesting and young community of people. Their work is to create wonderful virtual worlds that entertain millions of people. In real life and on this land of their new dreams, they need a unique living area and a brand new collective life style. More images and architects’ description after the break.

Update: Hangzhou Gateway Tower / JDS Architects

©

Back in June, we shared JDS winning mixed use project for , China.  Conceptualized as the iconic link that fuses two prominent parts of the city, the H project is a dynamic experiment of formal expression.  The tiered volume opens pedestrian connections at the ground level, and supports a generous landscape that functions as a rain water retainer on the roof level.   The young firm has just received the necessary building permits, and will begin construction in March of 2012.  We’ll keep you covered on the building’s progress, and be sure to view our previous coverage of the winning competition proposal here.

Eegoo Offices / dEEP Architects

© dEEP, ZERO GC

Architects: dEEP Architects
Location: Beijing,.
Principal Architect: Li, Dao de
Floor area: 2300sqm
Client: eegoo Culture
Photographs: DEEP, ZERO GC

   

YanPaiXi Village / Regional Construction Studio

© Gao Xuexue

YanPaiXi Village, designed by , is located in Guzhang County, Western Hunan. The houses in the village are surrounded by terraces which were built along the mountain and are divided into a number of large and small blocks by channels which are generated by nature. The society is steady and the residents are sincere and honest. Inspired by this village, the device attempts to explore an inter-growth prototype by implanting this “light” model in an urban and rural space. More images and architects’ description after the break.

Hangzhou Waves / JDS


©

JDS has just been awarded first prize for their Waves scheme – a competition entry that called for the design of not one, but two buildings for the financial district of Xintiandi of , China.    The two sloping volumes offer different exterior expressions and hold different programmatic entities (a hotel and an office building); yet, the forms are guided by similar attitudes regarding sunlight, green roofs, an active ground plane, etc, which immediately creates a strong relationship between the pair.

More about the winning competition entry after the break.

Urban Planning Museum / Architects Collective

Courtesy of

The Urban Planning Museum, designed by Architects Collective, is to be the gateway to the city center redirecting several main streets to the main boulevard. The building skin consists of a careful arrangement of transparent and opaque triangular surfaces closing and revealing the interior of the museum to the urban surrounding. This simple formal strategy keeps the building from overheating in summer and allows natural light in winter. More images and project description after the break.