Blue Bottle Zhang Yuan Cafe / Neri&Hu Design and Research Office

Blue Bottle Zhang Yuan Cafe / Neri&Hu Design and Research Office

Blue Bottle Zhang Yuan Cafe / Neri&Hu Design and Research Office - Exterior Photography, Windows, Door, Brick, FacadeBlue Bottle Zhang Yuan Cafe / Neri&Hu Design and Research Office - Interior Photography, BeamBlue Bottle Zhang Yuan Cafe / Neri&Hu Design and Research Office - Interior Photography, BeamBlue Bottle Zhang Yuan Cafe / Neri&Hu Design and Research Office - Interior Photography, Dining room, Table, Windows, Chair, BeamBlue Bottle Zhang Yuan Cafe / Neri&Hu Design and Research Office - More Images+ 25

  • Partners In Charge: Lyndon Neri, Rossana Hu
  • Associate In Charge: Qiucheng Li
  • Design Team: Jiaxin Zhang, Xi Chen, Peizheng Zou, Shangyun Zhou, Greg Wu, Luna Hong
  • Decoration And Furnishing: Design Republic
  • Client: Blue Bottle Coffee
  • City: Shang Hai
  • Country: China
More SpecsLess Specs
Blue Bottle Zhang Yuan Cafe / Neri&Hu Design and Research Office - Interior Photography, Beam
Courtesy of Neri&Hu Design and Research Office

Text description provided by the architects. At the end of the 19th century, Zhang Yuan, the most famous garden of Shanghai, developed into one of the earliest public and commercial spaces in modern China, exemplifying and leading the emergence of a new Chinese urban lifestyle. In 2022, as Zhang Yuan reopens to the public after a complete rehabilitation of its historic buildings, Neri&Hu was commissioned by Blue Bottle to create a retail space in one of the old Shikumen typology residences. Coffee initiates a dialogue between Shanghai’s rich history and the contemporary urban social realm.

Blue Bottle Zhang Yuan Cafe / Neri&Hu Design and Research Office - Interior Photography, Beam
Courtesy of Neri&Hu Design and Research Office
Blue Bottle Zhang Yuan Cafe / Neri&Hu Design and Research Office - Interior Photography
Courtesy of Neri&Hu Design and Research Office

Amidst the architectural relics of Zhang Yuan, where the city’s collective memory resides, one could envision this scene described by Chinese writer Mu Xin – like tiny crabs scuttling in and out of their sandy shelters, people scatter about in the shadowy lanes of Shanghai at sunset. Within this vast network of alleys, people would go about in their daily hustle and bustle, but the Shanghainese could always appreciate a moment of leisure. Neri&Hu hopes to capture the spirit of the local urban fabric and weave a narrative journey for both locals and visitors to appreciate.

Blue Bottle Zhang Yuan Cafe / Neri&Hu Design and Research Office - Interior Photography, Kitchen, Beam
Courtesy of Neri&Hu Design and Research Office
Blue Bottle Zhang Yuan Cafe / Neri&Hu Design and Research Office - Interior Photography, Table, Windows, Beam
Courtesy of Neri&Hu Design and Research Office

Due to historic preservation guidelines, the existing brick walls, doors, and windows of the original architectural façades and atriums are left untouched and become a continuous backdrop for the insertion of new design elements. A primitive shelter, symbolizing a return to the origin of architecture, is erected in the center of the space; it is where the coffee is prepared and served and forms the visual and circulatory focal point of the project. Along the exterior wall of the old building, an elongated space connects the main street to the atriums. This alley-like space within the building accommodates several benches and small tables against the windows and walls, a nod to the leisurely social moments of life in the Shikumen.

Blue Bottle Zhang Yuan Cafe / Neri&Hu Design and Research Office - Interior Photography, Beam
Courtesy of Neri&Hu Design and Research Office
Blue Bottle Zhang Yuan Cafe / Neri&Hu Design and Research Office - Interior Photography, Beam
Courtesy of Neri&Hu Design and Research Office

To contrast with the heavy palette of the existing architecture, Neri&Hu meticulously studied the structure and its tectonic joinery, to make it as light as possible. The roof structure is built with brushed stainless steel while the roof surface is made of perforated and bent steel, materials that reflect the surroundings in a subtle and fuzzy manner. Neri&Hu was also inspired by the informal construction and simple attachments that people once used to extend their private spaces into the alley, the existing structural columns are thus commandeered with added metal rods and small platforms to function as light rails, side tables, benches, and object displays. Other than brand furniture, the project features a selection of repurposed traditional old furniture, on which the traces of time bestow a sense of warmth and familiarity, merging old and new, Blue Bottle and Shanghai.

Blue Bottle Zhang Yuan Cafe / Neri&Hu Design and Research Office - Exterior Photography, Windows, Door, Brick, Facade
Courtesy of Neri&Hu Design and Research Office

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:W5-1A, 240 North Maoming Road, Jing’an district, Shanghai, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Blue Bottle Zhang Yuan Cafe / Neri&Hu Design and Research Office" 05 Dec 2022. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/993088/blue-bottle-zhang-yuan-cafe-neri-and-hu-design-and-research-office> ISSN 0719-8884

Courtesy of Neri&Hu Design and Research Office

蓝瓶咖啡张园店 / 如恩设计研究室

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.