Tim Palen Studio at Shadow Mountain / ecotechdesign

© Jack Parsons Photography

The Tim Palen Studio at Shadow Mountain is a 2nd generation pre-fab design for a residence and workplace developed by ecotechdesign in collaboration with ecotechbuild. A container hybrid prototype this kit-like housing product is offered for the first time to homeowners who want more than what is currently available with pre-fab and manufactured housing, even custom construction.

Loosely based on the efficient Prius automobile engineering concept, the hybrid house concept combines diverse pre-engineered building and energy conservation features to maximize efficiency and cost savings, while offering architectural design flexibility and variation.

The hybrid house consists of cargo containers and pre-engineered steel building components that can be erected and combined together at the site, often in less than an hour.

Architects: ecotechdesign
Location: Joshua Tree, , USA
Project Team: Walter Scott Perry and Eric Engheben
Photographs: Jack Parsons Photography

Folsom + Dore / David Baker + Partners

© Brian Rose

These 98 rental units of supportive affordable housing serve tenants with special needs, such as physical and developmental disabilities, HIV/AIDS, and chronic homelessness. Folsom + Dore is the first new building in to receive a LEED Silver rating, and its sustainable features both reduce its environmental impact and curtail the energy costs borne by residents.

Architect: David Baker + Partners
Location: 75 Dore Street, San Francisco, California,
Associate Architect: Baker Vilar Architects
Landscape Architect: Andrea Cochran Landscape Architects
Electrical Engineer: Bhatia Associates
Lighting Designer: Horton Lees Brogden
Structural Engineer: Treadwell + Rollo
Mechanical Engineer: Tommy Siu + Associates
Acoustical Engineer: Wilson Ihrig + Associates
Contractor: Cahill Contractors
Civil Engineer: Luk + Associates
Project Year: 2005
Photographs: Brian Rose, Courtesy of David Baker + Partners

Diamond Project / Terry & Terry Architecture

© Ethan Kaplan

Terry & Terry Architecture designed this modern house with a shared language of simple materials and clean detailing throughout that unifies the space. This aesthetic creates the warmth and calmness essential for a family in an urban setting without distracting from the simple beauty of well juxtaposed spaces.

Architect: Terry & Terry Architecture
Location: San Francisco, , USA
Project Team: Alex Terry AIA, Ivan Terry
Engineer: Santos Urrutia Structural Engineers Inc.
Landscape: Gentry Landscapes
General contractor: Timberline Construction
Project Area: 2,300 sqf
Project Year: 2007
Photographs: Ethan Kaplan, Joe Fletcher, Alex Terry

Walden Studios / Jensen Architects/Jensen & Macy Architects

© Richard Barnes

This concrete barn in scenic is completely transformed by inserting a new building inside its heavy walls. The new structure uses frameless glass walls to create light-filled interior spaces, while large cuts in the existing walls frame views of the surrounding vineyards.

Architect: Jensen Architects/Jensen & Macy Architects
Location: 275 State Highway 128, Geyserville, California,
Project Team: Mark Jensen (principal), Frank Merritt, Patricia Pollock (project architects), Elmer Lin, Dean Orr, Chia-Yu Yen, Nana Kim, Rouel de la Paz, Sherman Warren
Contractor: Oliver & Company
Structural Engineer: Tipping-Mar + Associates
Mechanical Engineer: Guttman & Blaevoet
Electrical Engineer: Silverman & Light
Civil Engineer: Atterbury & Associates
Geotechnical Engineer: Bauer Associates
Landscape Architect: Andrea Cochran Landscape Architecture
Surveyor: Crabtree Land Surveying
Project Area: 20,000 sqf
Project Year: 2006
Photographs: Richard Barnes, Marion Brenner, and Jack Journey

Choy Residence / Terry & Terry Architecture

© Ethan Kaplan

Terry & Terry Architecture transformed this 1960’s house  into an open plan modern dwelling. The design for this renovation involved subtracting specific existing walls and parts of the existing roof to let in natural light and improve circulation. This included hollowing out the space at the rear of the house to accommodate an exterior deck and capture views to the north. The transformation of the existing typical box house into the new “opened” wood tube form that shelters/adds protection from wind and weather to the rear deck at main floor and to the openings at the middle floor. also carved out an entry way at the center of the house, which allows natural light to spill into the main floor core. In the center of the dwelling, we inserted a new stair/light shaft through all levels to provide circulation between floors and to illuminate the walls with daylight.

Architect: Terry & Terry Architecture
Location: San Francisco, California, USA
Project Team: Alex Terry AIA, Ivan Terry
Interior Designer: Chris Choy Design
Engineer: Santos Urrutia Structural Engineers Inc.
Landscape: Gentry Landscapes
General Contractor: Quick Connect Construction
Project Area: 2,300 sqf
Project Year: 2009
Photographs: Ethan Kaplan, Alex Terry

Tassafaronga Village / David Baker + Partners

© Brian Rose

This new neighborhood, situated on seven-and-a-half acres in the southern end of , has a range of affordable housing, green pathways, pocket parks, and open spaces. The development has achieved one of the first LEED ND Certified Gold Plans.

Architect: David Baker + Partners
Location: Oakland, , USA
Landscape Architect: PGA Design
Structural Engineer: OLMM Consulting Engineers
Electrical Engineer: FW Associates
Lighting Designer: Horton Lees Brogden
Mechanical/Plumbing Engineer: Guttmann + Blaevoet and SJ Engineers
Contractor: Cahill Contractors
Civil Engineer: Sandis
Project Year: 2010
Photographs: Brian Rose, Courtesy of David Baker + Partners

Eureka Valley Residence / Cary Bernstein Architect

© Sharon Risedorph

The renovation of this 1908 craftsman’s house and garage was completed in three phases over the course of 7-years. Interiors were opened up, basements were excavated to create additional living stories and modern details were introduced throughout the property, resulting in a final design that reveals multiple layers of time and occupancy.

Architect: Cary Bernstein Architect
Location: , , USA
Project Team: Rita Chang, Jessica Goldbach, Sia Her, Brieanne Marshall, William Winters
Photographs: Sharon Risedorph, David Duncan Livingston, Roger Casas

California College of the Arts Graduate Center / Jensen Architects/Jensen & Macy Architects

© Mark Luthringer

For the Graduate Studies Campus at the California College of the Arts Jensen Architects / Jensen & Macy Architects designed a fencing façade for the expansion of the campus. This project is connected to the previously completed Graduate Studios project and creates a combined 50,000 sqf Graduate Studies campus.

Architect: Jensen Architects/Jensen & Macy Architects
Location: 184 Hooper Street, , California,
Project Team: Mark Jensen (Principal), Frank Merritt (Project Architect), Chris Kalos, Steven Huegli, Pantea Tehrani (project team)
Structural Engineer: Jeffrey Weber & Associates
Mechanical & Plumbing Engineer: Guttman & Blaevoet
Electrical Engineer: Silverman & Light
Civil Engineer: KCA Engineers
Geotechnical Engineer: Geotecnia
Environmental Consultant: URS Corporation
Acoustical Consultant: Charles M. Salter Associates
Contractor: Oliver & Company
Project Area: 29,640 sqf
Project Year: 2007
Photographers: Mark Luthringer

Spirits Pavilion / Min | Day

© Cesar Rubio

The cocktail is a distinctly American tradition. Once the centerpiece of a thriving “cocktail culture,” it has faded since the 1950s but is now being embraced by a new generation of makers and mixologists who value quality and craft. The Spirits Pavilion, by Min | Day, presents this rejuvenation as part of Slow Food Nation 2008, an event in Fort Mason, dedicated to creating a framework for deeper environmental connection to our food aiming to inspire and empower Americans to build a food system that is sustainable, healthy and delicious. More images and architects’ description after the break.

h2 Hotel / David Baker + Partners

© Brian Rose

Registered for certification, h2 Hotel infuses all aspects of its design, operations, and attitude with eco-consciousness—including such energy-saving measures as a green roof and solar panels.

Architect: David Baker + Partners
Location: 219 Healdsburg Avenue, Healdsburg, California,
Interior Design: Jen Gadiel Design and Marie Fisher
Landscape Architect: Andrea Cochran Landscape Architects
Lighting Designer: Horton Lees Brogden
Mechanical/Plumbing Engineer: Guttman + Blaevoet
Acoustical Engineer: Wilson Ihrig + Associates
Contractor: Midstate Construction
Photographs: Brian Rose

Margarido House / Onion Flats

© Mariko Reed

This single family home in the hills of , CA, overlooking the Golden Gate Bridge and all of San Francisco, is designed to merge comfortably into it’s difficult and steeply sloped site. It is also meant to provide a tranquil yet inspiring setting for a young couple, their two children and their aging in-laws. The physical site offered the project its greatest challenge and direction. It’s 17% slope coupled with height restrictions and adjacencies to neighboring homes required that the building be “bunkered” into the landscape. This became the source of the project’s programmatic, spatial and architectural strategy, which is centered around the entry or “knuckle” of the building.

Architect: Onion Flats (Plumbob Llc)
Location: Oakland, California, USA
Owner / Developer: Mike McDonald (McDonald Construction & Development Inc.)
Interior Design & Construction Administration: Medium Plenty (Ian Read)
Structural Engineer: St. Onge & Associates
Green Roof & Rainwater Harvesting: G.R.A.S.S. (Green Roots And Solar Systems)
General Contractor: McDonald Construction & Development Inc.
Photographs: Mariko Reed

Helios Rehab Sanctuary / Team CLS

Courtesy

Designed by Team CLS, headed by award winning UK Architect Darren Chan, other members including Emily Lau (Architecture Graduate) and Jonas Sin (Netherlands Architect), their project, Helios Rehab Sanctuary, innovates in the application of sustainable technologies to create a new and exciting typology. More on this project after the break.

Slow Food Nation Welcome Pavilion / Jensen Architects

© Adrian Gregorutti

This Welcome Pavilion provides space for ticketing, information and membership services at the inaugural Slow Food Nation event. The reclaimed shipping container, topped with plants and a windmill, creates an iconic image while providing the introductory public interface for the festival.

Architect: Jensen Architects
Location: Civic Center and Fort Mason, San Francisco, , USA
Project Team: Mark Jensen (Principal), Lincoln Lighthill (Project Architect)
Contractor: Therm
Project Area: 400 sqf
Project Year: 2008
Photographs: Mark Darley, Adrian Gregorutti, and Henrik Kam

Ridge House / Cary Bernstein Architect

© Sharon Risedorph

This new house is sited on a north-facing ridge overlooking the Dry Creek Valley. The site and climate required an architecture that tempers the seasonally intense sun and wind while still engaging the spectacular landscape and views.

Architect: Cary Bernstein Architect
Location: Sonoma County, , USA
Project Team: Sarah Garber, Hector Martell, Klara Keyane, Sini Kamparri, Tomas Rizo
Landscape Architect: Andrea Cochran Landscape Architecture
Construction: JEC Structural Consulting
Project Area: 3,900 sqf
Project Year: 2008
Photographs: Sharon Risedorph

Crocker Art Museum / Gwathmey Siegel & Associates Architects

© Bruce Damonte

The Crocker Art Museum has completed construction of a 125,000 sqf expansion designed by Gwathmey Siegel & Associates Architects (GSAA). The Teel Family Pavilion more than triples the museum’s current size and enhances its role as a cultural resource for and the state’s many visitors. One of GSSA co-founder Charles Gwathmey’s last major public projects, the Crocker Art Museum expansion complements the 125-year-old museum’s historic structures, which includes one of the first purpose-built art museum buildings in the United States.

Architect: Gwathmey Siegel & Associates Architects
Location: 216 O Street, Sacramento, California,
Project Team: Charles Gwathmey (FAIA), Robert Siegel (FAIA), Gerald Gendreau (AIA), Zachary Moreland (AIA, LEED AP)
Structural Engineer: CYS Structural Engineers
Mechanical/Electrical/Plumbing Engineer: Affiliated Engineers
Civil Engineer: Morton & Pitalo
Landscape Architect: MTW Group
Lighting: Hillman DiBernardo Leiter Castelli
Acoustical: Charles M Salter Associates
Theater & Audio Visual: The Shalleck Collaborative
Security: Architect’s Security Group
Graphics & Signs: Selbert Perkins Design Collaborative
General contractor: Rudolph & Sletten Inc.
Project Area: 129,791 sqf
Project Year: 2010
Photographs: Bruce Damonte

(fer) studio’s Inglewood Plan

Courtesy of

(fer) studio’s proposed masterplan for the City of is not to just revitalize the underutilized Market Street, but also to provide a regional identity, cultural and commercial mixed-uses and transportation links including access to the coming Expo Light Rail. The plan aims to provide the right combination of environmental and innovative design while enhancing the already existing pedestrian-friendly street, lined with plantings and historic buildings.

“Nobody knows about Market Street, but it already has the infrastructure to be something special,” said Doug Pierson principal of (fer) studio.

Ed Roberts Campus / Leddy Maytum Stacy Architects

© Tim Griffith

Commemorating the life of an international leader and educator in the disability rights movement, the Ed Roberts Campus recently opened in . When Ed Roberts founded ’s Center for Independent Living (CIL) in 1972, it was the world’s first organization to be run by and for people with disabilities. After Roberts’s death in 1995, the CIL and six other independent living/civil rights organizations joined forces to create a highly accessible, centralized place where the disabled can access services such as vocational training, education, housing and benefits assistance, and fitness and health support.

Architect: Leddy Maytum Stacy Architects
Location: BART Station, Berkeley, California, USA
Project Area: 85,000 sqf
Photographs: © Tim Griffith

© Tim Griffith

Designed by Leddy Maytum Stacy Architects and located at the Ashby BART Station, the 85,000 sqf facility embodies the principles of Universal Design—the creation of environments that strive to be equally easy and intuitive to use for individuals of all abilities. The design far exceeds the accessibility requirements of the Americans with Disabilities Act. At the heart of the building is a monumental helical ramp to the second floor, prominently placed behind the glazed facade facing the main entry plaza.

© Tim Griffith

Other Universal Design features include seven-foot-wide corridors to facilitate wheelchair use, automatic doors and hands-free building system controls, restrooms that meet a range of abilities, oversized elevators with special controls for wheelchair riders, and an easy-to-navigate wayfinding system aided by acoustical landmarks, high-contrast interior finishes, and colored and textured flooring.

© Tim Griffith

The facility also has numerous sustainable design elements, including exterior shading, operable windows for natural ventilation, energy-efficient mechanical and lighting systems, and the use of recycled, sustainably harvested, and rapidly renewable materials. Nontoxic finishes and filtered outside air enhance indoor air quality, addressing the needs of those with chemical sensitivities.

© Tim Griffith

The two-story building includes offices, exhibition space, community meeting rooms, a childcare center for children with disabilities, a fitness center, job training facilities, and a café. The campus is designed to present a distinct civic presence celebrating the values of its partner organizations, with an exterior materials palette of sandblasted concrete, stucco, and sustainably harvested Ipê wood shade screens. To the east and south, the building’s mass responds to the residential scale of the surrounding neighborhood. A semicircular main entry plaza serves as a drop-off and gathering place as well as a transit plaza for bus, tax, bicycle, and BART riders. A subgrade structure provides parking for staff and visitors and connects directly to the BART station concourse via a new public elevator.

© Tim Griffith

The design process involved numerous public Universal Design workshops as well as intensive engagement with South Berkeley’s neighbors, merchants, and historic preservation community.

© Tim Griffith
© Tim Griffith
© Tim Griffith

Potrero House / Cary Bernstein Architect

© César Rubio

This project involved the expansion, interior renovation, and furnishing of an old cottage on a triple-wide lot in San Francisco. The project was completed in two phases marking the personal trajectory of the client’s life from bachelor to father of three. Early strategic and functional interior renovations were followed by a third-floor addition with comprehensive interior, exterior and landscape improvements.

Architect: Cary Bernstein Architect
Location: San Francisco, , USA
Project Team: Kelly Franz and Tomas Rizo
Construction: Johnstone-McAuliffe Construction
Engineer: JEC Structural Consulting
Landscape: Jan Longwell Landscape Architecture
Project Area: 3,700 sqf
Project Year: 2010
Photography: César Rubio