We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

City Design Panel Endorses BIG’s Mixed-Use Vancouver Tower

A BIG step forward for Vancouver’s latest mixed-use tower making international headlines, as the 497-foot tall Beach and Howe proposal has received an “enthusiastic endorsement” from the city’s design panel. 

Commissioned by Canada’s real estate mogul Ian Gillespie of Westbank, the Bjarke Ingle Group-designed tower promises to add a foreign twist to Vancouver’s skyline and create a new identity for an undefined section of town at the fringe of the city's residential area. The 700,000 square foot complex - which contains shopping, social housing and market rental apartments - was praised by the panel for anchoring itself on a nine-story podium that occupies the disused, interstitial spaces found between the Granville Street Bridge’s entry and exit ramps.

More after the break...

5th Annual Budapest Architecture Film Days

Initiated by KÉK – Hungarian Contemporary Architecture Centre in 2007, the 5th Annual Budapest Architecture Film Days will be taking place February 28-March 3. The main intent of the event is to use the medium of film to highlight the most subtle processes in architecture, design and urban development. This year, the 4-day festival proposes the richest and most diverse program of its half-decade existence to those interested in architecture, design and cities. The event opens with a portrait of one of the most influential architects of the 20th century, Oscar Niemeyer. For more information, including a complete program of events, please visit here.

Video: 'The Scooter' / A4 Studio

Above is a video created by A4 Studio which features three of their projects located in the shore of the biggest lake of Middle-Europe, Lake Balaton. The Club 218 and Sio Plaza are two of the three projects in the film that have been published on Archdaily. All projects featured here are very modern works and emphasize A4 Studio’s creative design methodology. The architectural gestures of these projects is shown in detail as a child is shown moving in and around the buildings on a scooter.

Eco-Zone Winning Proposal / BAT + Arquitecnica + LaSuma Paisajistas

BAT + Arquitecnica + LaSuma Paisajistas shared with us their first prize winning proposal in the Eco-Zone competition for a center for cultural and linguistic diversity and an energy platform (renewable + energy efficiency technologies), including all their necessary content of museographic character. Their proposal aims to value the pre-existing built and landscape of the estate Zabalegi in San Sebastian. The architects seek to remember through their intervention, raising some core structural sections that are born from the house of the Indian, that the first stone or seed of this project was planted by Mr. Arteaga when he to donated his plot performing an act of social responsibility. More images and architects’ description after the break.

Building of the Year Awards: The making of

The votes have been closed, and the winners of the ArchDaily 2012 Building of the Year Awards will be announced today, February 14th, at noon EST.

Studio in an Agricultural Building / Charles Pictet Architecte

© Thomas Jantscher © Thomas Jantscher © Thomas Jantscher © Thomas Jantscher

A House / Estudio GMARQ

© Alejandro Peral
© Alejandro Peral
  • Architects: Adrian Govetto, Lucas Mansilla
  • Location: Buenos Aires, Argentina
  • Area: 490.0 sqm
  • Year: 2011
  • Photography: Alejandro Peral

© Alejandro Peral © Alejandro Peral © Alejandro Peral © Alejandro Peral

Winners of the ArchDaily 2012 Building of the Year Awards

Over the last year ArchDaily has kept growing, reaching more than 280,000 daily readers and 70 million pageviews per month. But more important than these figures is our mission: to provide inspiration, knowledge and tools for the architects that will face the challenge of improving the quality of life of the next 3 billion people that will live in cities in the next 40 years. 

Tudela Courts / Otxotorena

  • Architects: Juan M. Otxotorena, Mariano González Presencio, José Javier Esparza
  • Location: Tudela, Navarra, Spain
  • Collaborators: Miren Pérez, Maialen Avizanda
  • Area: 7465.2 sqm
  • Year: 2010
  • Photography: Rubén Pérez Bescós, José Manuel Cutillas

© José Manuel Cutillas © José Manuel Cutillas © José Manuel Cutillas © José Manuel Cutillas

Casa da Baixa / Rocha Leite Arquitectos Associados

  • Architects: Rocha Leite Arquitectos Associados
  • Location: Rua de Santa Teresa, 4-6, Porto, Portugal
  • Architects In Charge: António Rocha Leite + Carla Rocha Leite
  • Associates: Pedro Carvalho and Artur Soares, Architects
  • Clients: Joana Jervell and Nuno Freitas
  • Photographs: Marcos Oliveira

© Marcos Oliveira © Marcos Oliveira © Marcos Oliveira © Marcos Oliveira

Lebbeus Woods Tribute by Steven Holl and Sanford Kwinter // 32BNY Videopolemic Re-launch

32BNY is collaborating with Spirit of Space is relaunching a website in a corner of the internet structured as a videopolemic to explore architectural discourse in a revolutionary way.  The first video in the series is a tribute to Lebbeus Woods  who passed away late last year.  Woods was an aggressive philosophical thinker of architecture and space.  He launched worldy ideas into his architecture through imaginative leaps - exploring politics, society, ethics and the human condition as it pertained to architectural space in the form of vivid and dynamic drawings.  His work has inspired his contemporaries to think outside of the physical space of architecture.  Steven Holl and Sanford Kwinter discuss some of his ideas and philosophies through his quotes and inspirations.  The video serves as a reminder, and to some a guide, as to how to build upon the philosophy of architecture beyond the physical.

More on the video after the break.

Developing Adaptable Housing for the Elderly, Also a Path to Sustainability

In recent years there has been a lot of talk in the United States about our aging population in terms of social security funds and medicare.  We have asked how we should deal with the impending problem that our elderly will outnumber the population that can take of them.  While speculations for a solution have generally settled within the realm of the economy, urban planners and architects are asking a different set of questions and looking for solutions regarding how we design.  It is important to note, that while most of the discussion has been framed about the aging "baby-boomer" generation, Jack Rowe, speaking at the symposium for Designing Homes and Neighborhoods for an Aging Population in Washington, DC, pointed out that this concern is a conservative estimate of the bigger problem in our "demographic transformation".  In fact, the trend is far more expansive; medical advancements and a longer life expectancy mean that for the next few generations each aging population is expected to outlive its parents and will exceed the population of its children.  This makes the issue at hand a more over-arching concern, or as Rowe later states, an issue that all members of society must face.

This is why we must think about architecture and urban planning in terms of adaptability for the aging, as we have already starting thinking about it in terms of handicapped accessibility.  More after the break.

Grand Stade FFR (French Rugby Federation) Winning Proposal / Populous & Ateliers 2/3/4/

The French Rugby Federation (FFR) recently announced they will use the proposal by Populous and Ateliers 2/3/4/ for the design of the Grand Stade. After several months of discussions with three competing groups, the FFR has made its choice of designers and has issued the first computer-rendered images. The FFR Grand Stade will be much more than a stadium; the 82,000 capacity venue will become the ‘national stadium of rugby’. It will host all the French rugby home matches, and also accommodate conventions, shows and a broad range of sporting events thanks to its multi-purpose design. More images and architects’ description after the break.

POP-UP Office Installation / Dubbeldam Architecture + Design

Exploring the evolving way in which we work, the POP-UP Office is an installation by DUBBELDAM Architecture + Design that uses modular units that can be combined in different ways. The result is a workspace that is simultaneously bare bones and tailored to the individual. This design becomes a great response to the profound shift in the way we work; when all we need is a surface to work on and a place to plug in, the working environment is no longer static. More images and architects’ description after the break.

State Fire Brigade School Winning Proposal / gmp Architekten

Upon winning the contract to design the new State Fire Brigade School in Wurzburg, gmp Architekten recently presented their design which involves a new practice hall on the site of the Fire Brigade School in order to meet the changed requirements of the training program. The site is in a very exposed location so that the new practice hall building will be visible from afar, and will clearly mark the position of the State Fire Brigade School within the Zellerau neighborhood. More images and architects’ description after the break.

New Ethiopian Parliament Building Complex Winning Proposal / Treurniet Architectuur + Michiel Clercx Architectuur + Addis Mebratu & S7 Architects PLC

A join venture between Treurniet Architectuur, Michiel Clercx Architectuur, Addis Mebratu and S7 Architects PLC recently won the international design competition for the new building complex for the Ethiopian Parliament. The project represents the wide variety of 85 million people living across a fascinating landscape of 1,000,000 km2. The new building is of significance for every individual, every ethnic group, its thoughts, its interests and its own way of living. By creating a recognizable shape whith a strong symbolic value, the architects make full use of the site located on the hill in the middle of Addis Abeba. More images and architects’ description after the break.

'Haze' Pavilion Proposal / Salon2

Designed by Salon2, their ‘Haze’ Pavilion proposal aims to transform Istanbul Modern into a garden of stages while preparing an unexpected architectural condition for the distant relationship of İstanbul and the sea. Through an experiential design, the pavilion shifts the perception of a specific shore condition of the Tophane Pier and creates its own cool microclimate in the warmest days of the year it to accommodates various events. More images and architects’ description after the break.