The Drexel University Daskalakis Athletic Center / Sasaki Associates

© Halkin Photography

Architects: Sasaki Associates
Location: , PA, USA
Design Team: David Dymecki, Pablo Savid-Buteler, Nancy Freedman, Gerry Gutierrez, Sal Canciello, Dan Dwyer, Mette Aamodt, Elke Berger, Mark Delaney
Project Year: 2010
Photographs: Halkin Photography, Robert Benson

Video: Time Lapse of Ron Arad’s 720 Degrees Installation

YouTube Preview Image

On view in the Israel Museum’s Billy Rose Art Garden through September 5, the 720° installation, designed by internationally renowned Israeli artist, architect, and designer Ron Arad, is of monumental proportions. Composed of 5,600 silicon rods suspended from a height of eight meters to form a perfect circle 25 meters in diameter, the silicon cords serve as an empty digital canvas on which works by prominent video artists from Israel and around the world – among them Mat Collishaw, Ori Gersht, Christian Marclay, and David Shrigley – are being screened each evening. Above is a time lapse video of the installation courtesy of Ram Matz, Season of Culture. For more information, please visit here.

 

Robinson-School Linz / Schneider & Lengauer

© Kurt Hoerbst

Architects: Schneider & Lengauer
Location: Linz,
Project Year: 2010
Photographs: Kurt Hoerbst

Courtesy of MUS Architects

Tokyo Fashion Museum Proposal / MUS Architects

Designed by MUS Architects…, their proposal for the Tokyo Fashion Museum was recently named the winner of the World Architecture Awards 20+10+X. The whole structure of the building, from the entry yard to the top of the tower has

House KE12 / SoHo Architektur

© Rainer Retzlaff

Architects: SoHo Architektur
Location: , Germany
Design Team: Alexander Nägele
Project Year: 2010
Photographs: Rainer Retzlaff

See ArchDaily's exclusive coverage of the 2012 Venice Biennale

Venice Biennale 2012: FAT presents ‘The Museum of Copying’

Installation View – Courtesy of

Invited by David Chipperfield, director of the 2012 Venice Architecture Biennale, FAT has contributed an exhibition to the Arsenale titled The Museum of Copying. Responding to the curator’s theme of “Common Ground”, The Museum of Copying explores the idea of the copy in architecture as an important, positive and often surreal phenomenon. The exhibit will be centered around FAT’s installation, “The Villa Rotunda Redux” – a five meter high facsimile of Palladio’s Villa Rotunda that explores the Villa as both a subject and object of architectural copying.

Sam Jacob, a director of FAT said: “There is a history of copies of the Villa Rotunda that have been important staging posts for architectural culture. We hope to extend this history and explore how copying something is, strangely, a way of inventing new forms of architecture. It also seems sweet to return a bastardised form of the Villa to its original home in the Venito.”

Alongside this, the London-based practice will also present San Rocco’s “The Book of Copies”, an investigative look into four architectural doppelgängers (remember this fake Austrian village in China?) , and Ines Weizman’s “Repeat Yourself”. Continue after the break to learn more.

See ArchDaily's exclusive coverage of the 2012 Venice Biennale

Venice Biennale 2012: Estonian exhibition looks into the fate of Linnahall

Linnahall in Tallinn. Photo: Dmitri Bruns (1980)

The Estonian exhibition for the 2012 Venice Architecture Biennale investigates the relationship between time and space by discovering how venues once important have been abandoned and how these tendencies may carry on today and in the future. The exhibition poses a question as its title: “How long is the life of a building?”. The answer is sought based on the example of Linnahall – a dignified Modernist legacy in the heart of Tallinn that only a few decades ago was a renowned and requisite construction, yet is closed today. What’s happening to Linnahall speaks volumes in a more general context as well – similar tendencies are becoming prominent everywhere in the world where multitudes of architectural masterpieces less than 50 years old stand unused.

Continue after the break to learn more.

Ep Es Cremat / Duch-Pizá Architects

© Jaime Sicilia

Architects: Duch-Pizá Architects
Location: ,
Project Year: 2008
Photographs: Jaime Sicilia

Staircase for Dogs / 07BEACH

© Hiroyuki Oki / Decon Photo Studio

The staircase for dogs, by 07BEACH, was part of the design method for this simple house in . The architects envisioned not just a comfortable place to live, but a space where daily life will be more fun than usual. Therefore, as a unique design feature, the house represents the client’s affection for their two dogs. More images of the project after the break.

Courtesy of Bauwelt
Courtesy of Bauwelt

Bauwelt Prize 2013 Competition

Open to architects and landscape architects all over the world, as well as individuals and teams, the Bauwelt Prize 2013 applies to all categories of “First Work” – from the interior design of shops and stores to prototypal constructions, from…

Climate Adapted Neighborhood / Tredje Natur

Sankt Kjelds square 01

based architecture firm Tredje Natur recently presented their plans to develop Denmark’s first climate adapted neighborhood, which transforms Saint Kjeld’s Quarter into Copenhagen’s greenest neighborhood. The comprehensive urban development project seeks to demonstrate how the city can be arranged so rainwater can be managed in the streets in a more natural and effective way. Their project offers a wide range of pragmatic strategies to meet the many expectations in the area. As a key principle the architects reclaim 20% of the street area by optimizing the infrastructure and parking lots according to current standard. More images and architects’ description after the break.

U House / Jorge Graca Costa

© FG + SG

Architects: Jorge Graca Costa
Location: ,
Project Area: 300.0 sqm
Photographs: FG + SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra

Courtesy of Mikey Nitro
Courtesy of Mikey Nitro

Unify L.A.: A Radical Urban Intervention Proposal / Mikey Nitro

Mikey Nitro… shared with us his proposal for a people’s park in the financial district of Los Angeles; a Radical Urban Intervention that questions our public realm. It reshapes our humanistic and democratic ideals; to awake and avenge our dusted

House D / Pauhof Architekten

© Mateo Piazza

Architects: Pauhof Architekten
Location: , Italy
Project Team: and Barbara Kolb, Hendrik Seibel
Photographs: Mateo Piazza

Courtesy of FreelandBuck
Courtesy of FreelandBuck

Slipstream / FreelandBuck

“Inspired by Lebbeus Woods’ Slipstreaming drawings, this installation is made from over one thousand CNC cut plywood pieces that notch together to create an undulating, dynamically patterned and brightly colored wall. Developed as the extrusion of a 2-dimensional drawing through …

Frank Gehry designs Facebook HQ Expansion

© Frank Gehry/Gehry Partners via Bloomberg (2)
Photo: /Gehry Partners via Bloomberg

Mark Zuckerberg, the 28-year-old co-founder of , has commissioned Frank Gehry to design a new campus headquarters on the outskirts of San Francisco Bay, California. Located across the highway from Facebook East, the company’s current headquarters, Facebook West will provide every luxury expected from a modern office space, from a flexible open floor plan, to arcade-filled lounge areas and a massive roof garden.

The enormous, ten acre “room” breaks away from Gehry’s signature curves, and aims to provide a “system that’s not precious, that they [Facebook] can manipulate.” Work benches “line up in curving arcs like swarming fish”, organizing the 420,000 square foot facility into “neighborhoods” that softly flow into each other in an attempt to foster a collaborative, community-like environment.

When Facebook employees need a break, they can retreat to outdoor-terraced cafes for some sushi and barbecue, play arcade games in the lounge with their co-workers, or escape up a “twisting wooden stair” to the lush roof garden.

Construction is scheduled to begin in Spring 2013.

For more information, check out Bloomberg’s exclusive coverage here.

© Frank Gehry/Gehry Partners via Bloomberg (1)
Photo: Frank Gehry/Gehry Partners via Bloomberg
See ArchDaily's exclusive coverage of the 2012 Venice Biennale

Venice Biennale 2012: Ruta del Peregrino responds to “Common Ground”

The Crosses Lookout Point, Las cruces / Elemental – Courtesy of Elemental

Each year, approximately two million Mexican residents take part in the religious phenomenon Ruta del Peregrino (Pilgrim’s Route) – a 117 kilometer pilgrimage through the mountain range of Jalisco that is centered around and moved by the adoration to the Virgin of Talpa. This religious voyage has been taking place since the 17th century and represents the pilgrim’s act of faith carried to penitence. Although conditions are harsh, this sacrifice carried with austerity is an essential part of the promise or offering that become the ritual of purification.

In an effort to provide the historical route with better conditions, nine architecture firms and design offices collaborated to build seven architectural landmarks that provide shelter, services and outlook points for the pilgrims. By establishing a strong relationship with both the extraordinary landscape and the religious rituals of Ruta del Peregrino, the architectural pieces have become the “imaginary landmarks” of a deeply rooted phenomenon.

Continue reading to learn about how this project is contributing to the 2012 Venice Biennale.

Harton Staithes / Plus Three Architecture

© Steve Mayes

Architects: Plus Three Architecture
Location: , UK
Project Manager: Tuner and Townsend
Project Year: 2011
Photographs: Steve Mayes