Yoo Apartments / Léon Wohlhage Wernik Architekten

© HG Esch

Architects: Léon Wohlhage Wernik Architekten
Location: , Germany
Project Year: 2007
Project Area: 3,700 sqm
Photographs: HG Esch

© Paolo Red Spinoni
© Paolo Red Spinoni

HARDWARE SOFTCORE Installation / Gabriele Falconi

The HARDWARE SOFTCORE Installation, designed by Gabriele Falconi…, is directed to the interaction of the viewer, to his involvement, even physical, as an actor aware of choices and paths. Of monumental size, its modular installation was born from the

Courtesy of Make Architects
Courtesy of Make Architects

St. James’s Market Development / Make Architects

The St. James’s Market development, designed by Make Architects…, is a key area in central London that will be reinvigorated if the plans, on behalf of The Crown Estate, are approved. As one of The Crown Estate’s flagship sites,

French-Mexican School / Alberto Kalach

© Yoshihiro Koitani

Architects: Alberto Kalach
Location: Guadalajara, Jalisco,
Architects: , Juan Palomar, Héctor Módica
Design Team: Taller de Arquitectura X 
Photographs: Yoshihiro Koitani

See ArchDaily's exclusive coverage of the 2012 Venice Biennale

Venice Biennale 2012: Facecity / C+S Architects

© Pino Musi

‘ contribution, Facecity, for the 2012 Venice Biennale, gives form to the idea of the curator, Fulvio Irace, of continuity in architecture. The exhibition reconsiders the architecture of Milan in the 50s and 60s, where architects, belonging to different generations and with different positions, built the identity of the city without giving up their personal poetics.

The central topic of this thought is the facade, commented by Alberto Savinio in Ascolto il tuo cuore città, 1945: ” …On the facade of buildings is not only written their date of birth, but also written the moods, the manners, the most secret thoughts of their time…, together with the flat window, theorized by Gio Ponti as the way to shape modernity.”

Continue after the break for more. 

RIBA Stephen Lawrence Prize Shortlist

Hill Top House, Oxford (private house) / Adrian James Architects

The Royal Institute of British Architects (RIBA) has announced the 2012 shortlist for the Stephen Lawrence Prize – an £5000 award that recognizes fresh talent with construction budgets of less than £1 million. The prize is sponsored by the Marco Goldschmied Foundation in memory of an aspiring young architect who tragically lost his life in 1993.

The 2012 Stephen Lawrence Prize shortlist is:

  • Hill Top House, Oxford (private house) / Adrian James Architects
  • Kings Grove, SE15 (private house) / Duggan Morris Architects
  • Hill House, Kent (private house) /
  • The Dellow Day Centre, London E1 / Featherstone Young
  • The Marquis Hotel & Restaurant, Dover / Guy Hollaway Architects

The winner will be announced at the RIBA Stirling Prize Dinner on October 13, 2012, in Manchester. The 2012 judges include architects Phil Coffey, Marco Goldschmied and Doreen Lawrence.

Continue after the break to learn more about each project.

Akihisa Hirata: Tangling

: Tangling © Daniel Hewitt

Presented in an “interwoven tangle”, Japanese architect Akihisa Hirata has revealed his view of architecture and ecology, along with form and function, in his first ever international solo exhibition at the The Architecture Foundation in London. Now on view, the immersive 1:1 scale installation – “a contorted loop” – display’s over a hundred study models and conceptual sketches, an interview with the architect, and intimate films of based on his projects.

The exhibition opened shortly after Hirata’s receipt of the Golden Lion award at the 13th Venice Architecture Biennale for his contribution, with Kumiko Inui, Sou Fujimoto and Naoya Hatakeyama, to the Japanese Pavilion, curated by Toyo Ito.

Continue after the break for more. 

Seaside Retreat Hayama / YJP architecture

© 45g Photography

Architects: YJP architecture
Location: Kanagawa Prefecture,
Project Year: 2011
Photographs: 45g Photography

© Tim Trumble, Dian (Woodia) Yu, Anna Christy
© Tim Trumble, Dian (Woodia) Yu, Anna Christy

‘Peritoneum’ Shade Structure / Arizona State University Student Team

Designed and built by a very talented student team at Arizona State University, the Peritoneum shade structure reflects their collaboration and interdisciplinary skills as they employed their respective talents for this temporary shade structure. Originally built on a plaza space…

Michelin Restaurant / Josep Ferrando

© Adrià Goula

Architects: Josep Ferrando
Location: Barcelona,
Photographs: Adrià Goula

© Tamas Bujnovszky
© Tamas Bujnovszky

Concert Hall Installation / Dániel Baló, Dániel Eke, Zoltán Kalászi

Designed and built by Dániel Baló, Dániel Eke, and Zoltán Kalászi…, the concert hall installation in the Archabbey of Pannonhalma was intended for the classical concerts of the Arcus Temporum Festival. Fitted for the gym of the abbey’s boarding

Sport and leisure centre Promulins / Mierta & Kurt Lazzarini Architekten

Courtesy of Mierta & Kurt Lazzarini Architekten

Architects: Mierta & Kurt Lazzarini Architekten
Location: ,
Design Team: Sandra Kaupp, Gunilla Klemp, Lena-Maria Philipp
Project Year: 2012
Project Area: 1,270 sqm
Photographs: Courtesy of Mierta & Kurt Lazzarini Architekten

Jessie-Owens Gymnasium / Épicuria Architectes

© 11h45

Architects: Épicuria Architectes
Location: Champigny,
Project Year: 2011
Project Area: 2,452 sqm
Photographs: 11h45

© Stéphane Chalmeau
© Stéphane Chalmeau

Refurbishment of the First Cinema for Art House Film: Studio des Ursulines / h2o Architectes

The initiative by h2o Architectes… for the renovation of the first cinema for art house film follows the tradition of innovation and evolution that have been a part of this establishment’s history. The main project for the Studio des Ursulines

Southend Pier Cultural Centre / White Arkitekter + Sprunt

© Luke Hayes

Architects: White Arkitekter + Sprunt
Location: Southend Pier, United Kingdom
Photographs: Luke Hayes

Luis M. Mansilla + Emilio Tuñón: From Rules to Constraint

From 2008 to 2010, Madrid based architects Luis M. Mansilla and held the Jean Labatut Visiting Professorship at the Princeton School of Architecture. More than a collection of student work, From Rules to Constraints is a wide ranging reflection on teaching, design practice, history and the city. Focusing on three sites at three distinct scales, this book examines the constraints of the architectural project—social, political, historical, and environmental in order to create new rules for working. Examining both their teaching methods and Mansilla + Tuñón’s own design work, the book presents the design process as an ongoing conversation between the building and the environment, between freedom and limits, and between the decided and undecided.

New Department of Islamic Art Opens Tomorrow at the Louvre

Department of Islamic Arts at © Raffaele Cipolletta. Courtesy Mario Bellini Architect(s)

Twenty-four years after the inauguration of I.M. Pei’s glass pyramid, the Musée du Louvre will introduce its second piece of contemporary architecture to the public, tomorrow, on September 22.

The new Department of Islamic Arts is designed by Milanese architect Mario Bellini and his French colleague Rudy Ricciotti, who won the commission through an international competition in 2005. Similar to I.M. Pei, the pair created a naturally lit, subterranean gallery space beneath an undulating, glass roof within the courtyard of the historic Cour Visconti. Continue after the break to learn more.

Villa “On the deck into life” / Superform

© Miran Kambic

Architects: Superform
Location: , Mozirje, Slovenia
Architects: Marjan Poboljsaj, Anton Zizek
Project Year: 2009
Project Area: 420 sqm
Photographs: Miran Kambic