ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Master Plan
  4. Sweden
  5. Louis Paillard Architects
  6. 2013
  7. "Marievik 15" Competition Entry / Louis Paillard Architects

"Marievik 15" Competition Entry / Louis Paillard Architects

"Marievik 15" Competition Entry / Louis Paillard Architects
"Marievik 15" Competition Entry / Louis Paillard Architects, View of Waterfront. Image Courtesy of Louis Paillard Architects
View of Waterfront. Image Courtesy of Louis Paillard Architects

Louis Paillard Architects' proposal for Marievik, a site south west of Sweden's capital, is an attempt to condense 65,000 square metres of housing, retail, restaurants and a school into just 12,000 square metres of available space through "six iconic objects." According to the architects, Stockholm is a city built "by public spaces, shared spaces, [and] parks and gardens", which led to their design "twisting itself around the void."

View of Roof. Image Courtesy of Louis Paillard Architects
View of Roof. Image Courtesy of Louis Paillard Architects

The architecture of the residential component of the proposal included dual aspect views in every apartment, with some dwellings spreading over two or three floors and all having access to at least one external space. These outdoor spaces were adapted to take advantage of their location taking light, wind and noise into consideration. As a result, "loggias, balconies, winter gardens, patios and terraces mingle" together across the six structures.

Ground Floor Axonometric
Ground Floor Axonometric
Long Section
Long Section

In spite of the project's high density, only 19% of the plot would be built upon. The free space would be landscaped and occupied by "play areas, café terraces, cycle routes, street furniture, and gardens." Six routes, designed to accommodate both pedestrians and cyclists, would meander through the open spaces.

Site Plan
Site Plan
  • Architects

  • Location

    Årstaängsvägen 1A, 117 43 Stockholm, Sweden
  • Design Team

    Louis Paillard, MikaÎl Pors, Jeanne Despas, Eudes Bonneau-Cattier, Felana Ratsimbazafy, Yanxia Xu
  • Environmental Engineers

    RFR ÈlÈments - Benjamin Cimmerman, Marc de Fouquet
  • Visualisation

    Luxigon
  • Model Makers

    Alpha Volumes and La Nouvelle Fabrique
  • Developers

    AMF Fastgheter, City of Stockholm
  • Area

    65000.0 sqm
  • Project Year

    2013

The Marievik urban renewal masterplan was an invited competition which included an entry from Kjellander+Sjöberg (Stockholm), and a winning entry from Dutch practice SeARCH

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: James Taylor-Foster. ""Marievik 15" Competition Entry / Louis Paillard Architects" 10 Nov 2013. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/447108/marievik-15-competition-entry-louis-paillard-architects/>
Read comments
Read comments