Aldeburgh Music / Haworth Tompkins

@ Philip Vile
@ Philip Vile

Architects: Haworth Tompkins Limited
Location: London,
Project Manager: Applied Solutions (Projects) Limited
Main Contractor: Haymills
Structural Engineer: Price and Myers LLP
Environmental Engineer: Ernest Griffiths
Quantity Surveyor: Davis Langdon
Theater Consultant: Charcoalblue Ltd
Acoustic Engineer: Arup Acoustics
CDM Coordinator: PFB Construction Management Services Limited
Access Consultant: Babel Limited
Project Year: 2009
Photographs: Philip Vile

@ Philip Vile @ Philip Vile @ Philip Vile @ Philip Vile

Aldeburgh Music’s new creative campus at Snape Maltings opened to the public on May 9th. The project, part of a phased development of grade 2 listed 19th century maltings buildings at the edge of the Suffolk marshes, brings a range of derelict granaries and kilns into use as rehearsal and occasional public performance spaces grouped around a communal foyer. The centrepiece of the project is a new build orchestral rehearsal room, the Britten Studio, designed to complement the nearby concert hall (by Arup Associates, completed in 1970). The rehearsal room incorporates retractable seating for 350, enabling it to be used as a public venue.  A second space, the Jerwood Kiln Studio, was converted from a derelict kiln and can also accommodate public performances when required.  The central foyer and technical get in was formed from an existing granary sandwiched between older structures, its eccentric timber roof adapted and a new concrete mezzanine installed.

site plan
site plan

The project builds on ’ past work with performance space in existing buildings such as the redevelopment of London’s Royal Court theatre and the Young Vic (runner up for the 2007 RIBA Stirling Prize).  The brief, for flexible and creative workspace, was similar to the National Theatre Studio in London, where provided rehearsal, residency and research accommodation for theatre practitioners.

@ Philip Vile
@ Philip Vile

Musicians are drawn to Snape Maltings’ unique sense of place, a combination of the austere industrial architecture and the wide, almost abstract landscape of the marshes.  The newly renovated buildings seek to capture that sense of place, drawing on the surviving texture of the derelict buildings and making reference to the salty, astringent quality of the coastal landscape.  The exposed, graded aggregate concrete walls of the Britten Studio, for example, are designed to recall the shingle beach at Aldeburgh, whilst the pale chestnut strip ceilings in the foyer refer both to the old lath and plaster walls found on site and to the undulating reed beds that surround the building.  Both of these devices are primarily designed to establish optimal acoustic conditions.

@ Philip Vile
@ Philip Vile

Materials used throughout the scheme were salvaged and recycled wherever possible, both to maintain the sense of history within the building and to reduce the embodied energy of the project.  Agricultural roofing sheet and manmade slates (laid upside down to avoid an over polished finish) are used for economy but also to maintain a simple, unadorned aesthetic. Daylight is maximised throughout the scheme to maintain contact with the outside world during rehearsal and to reduce energy costs.  Dual lighting systems (for rehearsal and performance) are incorporated to minimise energy usage.

section 01
section 01

The technical challenges of the project were considerable:  an acoustic specification to recording standards required sophisticated double skin isolation and very heavy roof construction, extremely quiet ventilation systems and specialised glazing; the rehearsal and performance use of the two principal spaces required a variable acoustic, achieved with large retractable drapes and banners along with angled walls and perforated timber bass absorbency panels; a sophisticated technical infrastructure allows music, opera, video and crossover work to be developed and performed; the risk of flooding due to high tides required the use of waterproof concrete substructure and robust finishes at ground floor level.

@ Philip Vile
@ Philip Vile

The next phase of the work, the Dovecot Studio has just been completed. The Studio inhabits the ruins of a nineteenth century dovecot and expresses the internal volume of the Victorian structure as a Cor-ten steel ‘lining’, a monocoque welded structure that was built next to the ruin and craned in when complete. The building is fully welded in a single piece, like the hull of a ship, to achieve weather tightness, and then fitted with a simple plywood inner lining.

A large north light roof window provides even light for artists, while a small mezzanine platform with a writing desk incorporates a fully opening glazed corner window that gives long views over the marshes towards the sea. The single volume will be used by artists in residence (it can operate as a simple bedsitting room with a compact kitchen), by musicians as rehearsal or performance space (there is a large opening door to an adjoining courtyard), by staff for meetings or as a temporary exhibition space.

Cite: "Aldeburgh Music / Haworth Tompkins" 14 Dec 2009. ArchDaily. Accessed 20 Aug 2014. <http://www.archdaily.com/?p=43371>

14 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    I love this project, especially the lath strip ceiling and the juxtaposed poured conc. w/ the existing brick. The railings seem a bit clunky, but ahh well. Gorgeous performance spaces.

  2. Thumb up Thumb down 0

    I love these guys. MODESTY – the most precious of architect’s attributes. Integrity, modesty and confidentiality.

  3. Thumb up Thumb down 0

    awesome, though agree about the clunky handrailing, might ahve been nice to mimic the hanger rods in the original roof truss for continuity

  4. Thumb up Thumb down 0

    So few projects really get at that timeless quality of architecture that this one seems to have. It’s refreshing to see such a humble piece of design.

  5. Thumb up Thumb down 0

    Great project, very respectful to original, clear architectural intentions, fine craftsmanship, I’d love to go to a concert there….bravo!

  6. Thumb up Thumb down 0

    I like it to! So far I see that this project it is all “laude”. Great job Haworth Tompkins, simple design but awsome!

Share your thoughts