Permanent Camping / Casey Brown Architecture

  • 07 Mar 2013
  • Featured Landscape Selected Works
© Rob Brown

Architects: Casey Brown Architecture
Location: Mudgee NSW
Design Architect: Rob Brown
Project Architect: Hernan Alvarez
Area: 18.0 sqm
Year: 2007
Photographs: Rob Brown, Penny Clay

Builder: Jeffrey Broadfield
Structural Consultant: Ken Murtagh
Mechanical Consultant: Jonathan Temple

© Penny Clay

Located on a remote pristine mountain on a sheep station in central western NSW, this structure was the realisation of a dream for the client. Sited at the edge of a ridge surrounded by large granite boulders and ancient dead trees, the tower has panoramic views for hundreds of miles to the horizon.

© Penny Clay

Conceived as a retreat for one or two people, the building has a minimal 3x3m footprint providing shelter. The structure is a two storey copper clad tower; the sides open up on the ground level to provide wide verandahs to the north, east and western elevations. To the south a water tank and winches are located to operate the moveable verandah roofs. When not in use, these roofs close down to completely enclose the timber and glass interior protecting it from the elements in particular bush fires.

Ground Floor Plan

Internally, the structure is beautifully crafted from recycled ironbark providing a sleeping loft and small kitchen with a Rais wood fired slow combustion stove.

Water is collected on the roof and a separate WC, also in copper clad hardwood, is located a short walk to the west. The structure is heavily insulated from both cold winds and searing daytime temperatures with multi layered walls all ventilated top and bottom allowing free air movement.

Due to the isolated nature of the building site, the building was completely prefabricated by the builder Jeffery Broadfield in Sydney then transported to site and erected.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Permanent Camping / Casey Brown Architecture" 07 Mar 2013. ArchDaily. Accessed 18 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=339400>

5 comments

  1. Thumb up Thumb down +2

    Very nice project! Love the landscape it is in!

    To Shan for the WC question “Water is collected on the roof and a separate WC, also in copper clad hardwood, is located a short walk to the west”

  2. Thumb up Thumb down +2

    Did they kill those trees for the project? Because they are just too compositionally perfect. Sarcasm

    Great work!

    As far as showers and potty rooms: It’s essentially a tent.

Share your thoughts