We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Endesa Pavilion / MARGEN-LAB

  • Architects: MARGEN-LAB
  • Location: Barcelona, Spain
  • Project Year: 2011
  • Photographs: Adrià Goula

© Adrià Goula © Adrià Goula © Adrià Goula © Adrià Goula

From the architect. ENDESA Pavilion is a self-sufficient solar prototype installed at the Marina Dock, within the framework of the International BCN Smart City Congress. Over a period of one year it will be used as control room for monitoring and testing several projects related to intelligent power management.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

The pavillion is actually the prototype of a multi-scale construction system. A facade composed by modular components, like solar brick, that respond to photovoltaic gaining, solar protection, insulation, ventilation, lighting ... The same parametric logic adapt façade geometries to the specific environmental requirements for each point of the building.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

It is is a single component that integrates all levels of intelligence that the building needs.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

From “form follows function” (classic XX century statement) to “form follows energy”. The facade opens reacting to the solar path, being active and becoming permeable towards south, while becoming closed and protective towards north. The behavior of this skin makes visible the environmental and climatic processes that surrounds the prototype. 

Section
Section
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Endesa Pavilion / MARGEN-LAB" 24 Sep 2012. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/274900/endesa-pavilion-iaac/>