We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Brooklyn Botanic Garden Visitor Center / Weiss / Manfredi

  • Architects: Weiss/Manfredi
  • Location: Brooklyn Botanic Garden, 1000 Washington Ave, Brooklyn, NY 11225, USA
  • Architects: Weiss/Manfredi
  • Architectural Team: Marion Weiss and Michael A. Manfredi
  • Design Partners: Armando Petruccelli
  • Project Manager: Hamilton Hadden, Justin Kwok
  • Project Architects: Patrick Armacost, Jeremy Babel, Christopher Ballentine, Cheryl Baxter, Michael Blasberg, Kian Goh, Michael Harshman, Paúl Duston-Muñoz, Aaron Hollis, Jonathan Schwartz, Michael Steiner, Na Sun, and Yoonsun Yang
  • Structural And Civil Engineer: Weidlinger Associates Consulting Engineers
  • Mep/Fp And It Engineer: Jaros, Baum & Bolles
  • Landscape Architecture Consultant: HM White Site Architects

  • Geothermal/Geotechnical Engineer: Langan Engineering and Environmental Services
  • Lighting Design Consultant: Brandston Partnership, Inc.
  • Retail Consultant: Jeanne Giordano Ltd.

  • Security Consultant: TM Technology Partners

  • Traffic Consultant: Sam Schwartz Engineering
  • Environmental Consultant: Viridian Energy & Environmental, LLC
  • Cost Estimator: AMIS, Inc.
  • Av/Acoustics/Security Consultant: Cerami & Associates, Inc.
  • Code & Life Safety: Code Consultants, Inc.
  • Construction Manager: LiRo Group
  • General Contractor: E.W. Howell
  • Area: 20000.0 ft2
  • Photographs: Albert Vecerka/Esto

© Albert Vecerka/Esto © Albert Vecerka/Esto © Albert Vecerka/Esto © Albert Vecerka/Esto

From the architect. Accompanied by Mayor Bloomberg yesterday in an early morning ribbon cutting, New York City-based practice Weiss/Manfredi celebrated the grand opening of the new Brooklyn Botanic Garden Visitor Center. Embedded into an existing hillside at the Garden’s northeast corner, the sinuous glass building appears as a seamless extension to the existing topography as it leads into the 52-acre garden. In addition, the $28-million Visitor Center incorporates numerous environmentally sustainable features—most notably a 10,000-square-foot living roof—that are aimed toward earning LEED Gold certification. The project has been recognized by the New York City Public Design Commission with an Award for Excellence in Design.

© Albert Vecerka/Esto
© Albert Vecerka/Esto

The 20,000-square-foot Visitor Center was conceived as a new threshold between the city and Brooklyn Botanic Garden (BBC) that transitions from an architectural presence at the street to a structured landscape within the Garden. The Visitor Center invites visitors from Washington Avenue into the Garden via a curved glass trellis before opening into major garden precincts like the Japanese Hill-and-Pond Garden and Cherry Esplanade.

© Albert Vecerka/Esto
© Albert Vecerka/Esto

The primary entry from Washington Avenue is visible from the street; an additional entry from the elevated Overlook and Ginkgo Allée at the top of the berm bisects the Visitor Center, revealing framed views of the Japanese Hill-and-Pond Garden, and descends through a stepped ramp to the main level of the Garden.

© Albert Vecerka/Esto
© Albert Vecerka/Esto

The curved glass walls of the Visitor Center offer veiled views into the Garden, their fritted glass filtering light and deterring bird strikes. In contrast to the southern face of the building, the north side is built into a preexisting berm, which increases thermal efficiency. Its clerestory glazing—along with the fritted glass on the south walls— minimizes heat gain and maximizes natural illumination. A geoexchange system heats and cools the interior spaces, and a series of rain gardens collect and filter runoff to improve storm-water management.

© Albert Vecerka/Esto
© Albert Vecerka/Esto

The leaf-shaped living roof hosts over 40,000 plants—grasses, spring bulbs, and perennial wildflowers—adding a new experimental landscape to the Garden’s collection.

© Albert Vecerka/Esto
© Albert Vecerka/Esto

The green roof will change throughout the year, literally transforming the nature of the architecture each season. The Washington Avenue side of the building features a pleated copper roof that echoes the Garden’s landmarked 1917 McKim, Mead & White Administration Building and will ultimately weather to green. Nearly 60,000 plants were installed around the Visitor Center, including cherry, magnolia, and tupelo trees; viburnums; native roses; and three rain gardens full of water-loving plants. In combination with the green roof, this ambitious installation seamlessly weaves the Visitor Center into the green tapestry of the Garden.

© Albert Vecerka/Esto
© Albert Vecerka/Esto

“Brooklyn Botanic Garden is an extraordinary oasis in the city and a living museum with a collection in constant flux,” stated Marion Weiss and Michael Manfredi, principals at Weiss/Manfredi. “We envisioned the Visitor Center as a living interface that creates an invitation from the city into the Garden—a demonstration of the compelling reciprocity between architecture and landscape. Just as the Garden inspires wandering, we designed the center so that it is never seen in its entirety but is experienced cinematically as an unfolding place of discovery.”

© Albert Vecerka/Esto
© Albert Vecerka/Esto

On Saturday, June 2, BBG invites visitors to Amble: BBG’s June Jubilee to experience the new Visitor Center and explore the Garden with free admission, music, and special urban gardening activities.

© Albert Vecerka/Esto
© Albert Vecerka/Esto
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Brooklyn Botanic Garden Visitor Center / Weiss / Manfredi " 17 May 2012. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/235079/brooklyn-botanic-garden-visitor-center-opens-to-the-public/>