We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Didden Village / MVRDV

SKY VIEW
SKY VIEW

Architects: MVRDV Project location: Rotterdam, Netherlands Date: 2002-2006 Client: Didden Family Program: 45 sqm extension private residence and 120 sqm terrace

Most topping up on rooftops is done for two reasons: a need for additional space and the desire to live or work high above the city rooftops, closer to heaven than to other people. Dutch architecture firm designed an extension for the Didden family on top of an existing monumental house and atelier. The attic storey of the house below is extended by a sky-blue parapet. Behind it two gables of the same colour can be seen. It creates a crown on top of the monument. The extension is an example of the growing trend to exploit the urban roofscape for new living and working spaces.

The bedrooms are positioned as separate houses, optimising the privacy of every member of the family (one for parents and two adjoining children’s rooms). The houses are accessed via a suspended spiral staircase from the loft-like living room. The two spiral stairs to the two children’s houses coil around each other to form a double helix stairs. The houses are placed on the large rectilinear roof surface in such a way that they form a small number of outdoor spaces (houses, squares, streets and lanes) that make up a rooftop village.

CROWNING GLORY
CROWNING GLORY
EYE-LEVEL VIEW
EYE-LEVEL VIEW

The ‘village’ is enclosed by a parapet with windows that offer views of the street. Trees, tables, open air showers and benches added, optimising the rooftop life. By finishing all the elements with a blue poly-urethane coating a new heaven appears.

AXONOMETRIC MODEL
AXONOMETRIC MODEL
LIVING ROOM INTERIOR
LIVING ROOM INTERIOR
BEDROOM STAIR
BEDROOM STAIR
CHILDREN'S WINDOWS
CHILDREN'S WINDOWS
CHILDREN'S ROOM INTERIOR
CHILDREN'S ROOM INTERIOR
CHIDREN'S STAIRWAY
CHIDREN'S STAIRWAY
CHILDREN'S CLIMBING ROPE
CHILDREN'S CLIMBING ROPE

Unlike many similar projects, the Didden Village does not simply offer its owners additional living and sleeping space. It actually functions like a real small village, with alleys and courtyards equipped with benches, tables and a pool. Shoulder high parapets create the necessary air of privacy.

COURTYARD
COURTYARD
COURTYARD
COURTYARD

“The addition can be seen as a prototype for a further densification of the old and existing city. It adds a roof life to the city.” MVRDV

Cite:Elena O'Grady. "Didden Village / MVRDV" 19 Feb 2009. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/13370/didden-village/>