Oxbow Field Station / Eduard Epp & University of Manitoba Students

© Eduard Epp

Architects: Eduard Epp, Matt Cibinel, Michael Chan, Taren Wan, Elaine Pang, Thilini Samarasekera, Richard Chiang, Jen Rac, Scott Dean, Alex Needham
Location: Manitoba,
Cost: $5,300.00 CDN
Project year: 2010
Photographs: Eduard Epp

© Eduard Epp

The Oxbow Field Station was realized in the context of a Sustainable Design Studio offered by the Department of Architecture, under the direction of Professor Eduard Epp, together with a group of 9 under / graduate design students. The project was conceived to: provide a studio space for site meetings and fieldwork; serve as ‘an instrument’ to measure on-site habitability, and; establish a compelling sense of place for the future artist’s colony. The initial survey work and design began in September and its construction was completed by mid-December 2010.

© Eduard Epp

The field station site is located on the Uiniversity of Manitoba (UM), Faculty of Agriculture Point Lands. The 130 acre landscape is distinctly agricultural, surrounded by a pastoral river bottom forest along the banks of the Red River. The field station site is subject to seasonal on-site flooding and from the Red River should it crest the site’s perimeter levee.

drawing 01

The building site and building floor plate were determined after finding an abandoned structure on the Point Lands. Only the base remained and it was partially reconstructed as the ‘foundation’. It also provided some 8 feet between the flood prone land and the field station studio. A canoe will be used to access the field station should significant flooding occur.

© Eduard Epp

Project building materials were sourced according to salvaged, reclaimed (repurposed), or new. These include concrete, wood, steel, plastic and glass: 80% salvaged and / or reclaimed and; 20% new materials. Approximately 90% of the materials were produced locally or regionally.

© Eduard Epp

With a clear idea of the building materials available, a collaborative studio design process followed to yield the final design. The on-site wood trellis frames were disassembled and milled. These were used on the approach, the ladder wall, and the building envelope. A salvaged cottage deck provided the interior floor and the rooftop observation deck. Some 200 salvaged fluorescent light covers provided exterior cladding on the south and west elevations to provide diffuse light to the field station interior. Cottage windows, dating from circa 1910, were reclaimed to provide clear fenestration along the east and north elevations.

© Eduard Epp

The Oxbow Field Station studio measures approximately 14 ft. x 14 ft. Together with a rooftop viewing deck the building stands some 20 ft. above grade. A ladder wall connects the on-grade platform, studio and rooftop deck. The building is comprised of new wood frame construction built upon a post and beam structure. The building skin, the floor surfaces, the deck railing, and so on are constructed with salvaged and reclaimed materials.

section
© Eduard Epp

The project cost totaled $5,300.00 CDN (average cost of $9.00 / sq. ft. gross). All of the labor was provided by the students with some assistance from members in the Faculty of Agriculture, the Faculty of Architecture, and the UM Physical Plant.

This project was made possible with the support of:

University of Manitoba

  • Administration, Ass.VP., Mr. Alan Simms
  • Physical Plant: Mr. Werner Volke

Faculty of Architecture: Dean Ralph Stern

  • Department of Architecture: Prof. Frank Fantauzzi
  • Workshop and CAST: Mr. Keith Millan, Mr. Rick Finney

Faculty of Agriculture

  • Department of Plant Science: Dr. Peter McVetty, Ms. Martha Blouw, Mr. Ian Brown, Mr. Bob Terhorst

External Financial Support

  • Raymond SC Wan Architect Inc.
  • Cibinel Architects Ltd.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Oxbow Field Station / Eduard Epp & University of Manitoba Students" 04 Apr 2011. ArchDaily. Accessed 18 Dec 2014. <http://www.archdaily.com/?p=123877>
  • olivier

    fantastic projet. Human scale and reuse of existing materials. Superb!