Abrigo Alto / gru.a

Abrigo Alto / gru.a

Abrigo Alto / gru.a - Exterior Photography, BeamAbrigo Alto / gru.a - Interior Photography, BeamAbrigo Alto / gru.a - Interior Photography, Beam, ForestAbrigo Alto / gru.a - Exterior Photography, Facade, GardenAbrigo Alto / gru.a - More Images+ 11

  • Architects: gru.a
  • Area Area of this architecture project Area:  50
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2021
  • Photographs
    Photographs:Rafael Salim
  • Lead Architects: Pedro Varella e Caio Calafate
  • Project Team: Pedro Varella, Caio Calafate, André Cavendish, Ingrid Colares, Antonio Machado
  • Structure: Rodrigo Affonso
  • Lighting Consutlant: Maneco Quinderé
  • Construction: Alex e Aleandro Souza da Silva
  • City: Araras
  • Country: Brazil
More SpecsLess Specs
Abrigo Alto / gru.a - Exterior Photography, Facade, Garden
© Rafael Salim

“Abrigo Alto” is part of a set of 3 buildings designed by the crane for a site in Vale das Videiras, in the mountainous region of Rio de Janeiro. “Pavilhão” (built in 2016), “Abrigo Alto” and “ Abrigo Baixo” (built in 2022). Each one, with 30m2 of internal area, has a reserved space for sleeping - closed by a light curtain -, a room connected to a front deck, a small pantry and a complete bathroom.

Abrigo Alto / gru.a - Exterior Photography, Beam
© Rafael Salim
Abrigo Alto / gru.a - Interior Photography, Beam, Forest
© Rafael Salim

The valley shelters follow the same construction system and spatial modules: spans of 3m and 5m with supports ranging from wooden pillars to ceramic masonry walls. The solid wood framework supports the roof in thermo-acoustic trapezoidal tile panels, which lean over to form eaves of up to 1.80 m. In more controlled environments (bedrooms and bathrooms) a thin slab of reinforced concrete works as a ceiling, creating a double layer of insulation from the outside.

Abrigo Alto / gru.a - Interior Photography, Beam
© Rafael Salim
Abrigo Alto / gru.a - Image 14 of 16
Floorplan
Abrigo Alto / gru.a - Exterior Photography, Beam, Deck, Handrail
© Rafael Salim
Abrigo Alto / gru.a - Image 12 of 16
Section
Abrigo Alto / gru.a - Interior Photography, Windows, Beam, Forest
© Rafael Salim

In the section that looks out over the valley, the “Abrigo Alto” is enclosed by a glass panel along its entire length, which, added to the upper enclosure, forms a translucent box.

Abrigo Alto / gru.a - Exterior Photography, Forest
© Rafael Salim

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Abrigo Alto / gru.a" [Abrigo Alto / gru.a] 21 Dec 2022. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/994076/abrigo-alto-gr> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.