Na Rade House / NOIZ architekti

Na Rade House / NOIZ architekti

Na Rade House / NOIZ architekti - Exterior Photography, Facade, Windows, Garden, CourtyardNa Rade House / NOIZ architekti - Exterior Photography, Windows, Fence, FacadeNa Rade House / NOIZ architekti - Interior Photography, Living Room, StairsNa Rade House / NOIZ architekti - Interior Photography, Kitchen, Beam, HandrailNa Rade House / NOIZ architekti - More Images+ 43

Bratislava, Slovakia
  • Architectual Study, Design, Planning, Supervision : Samuel Zeman
  • Design, Planning, Supervision : Andrej Šabo
  • Architectual Study : Lukaš Kordik, Štefan Polakovič
  • Site Manager : Martin Lobodas
  • Program / Use / Building Function : Family house
  • Project Planning : Miestor
  • City : Bratislava
  • Country : Slovakia
More SpecsLess Specs
Na Rade House / NOIZ architekti - Exterior Photography, Windows, Fence, Facade
© Tomáš Manina

Text description provided by the architects. The housing project – a family house for a young family of four – had to be created on a relatively small plot of land in the Old Town of Bratislava near the locality Horský park. We tried to carry out this task, which was also a challenge, sensitively in the context of the location, the surrounding development, and the existing development of the land. Originally, there were two buildings on site.

Na Rade House / NOIZ architekti - Exterior Photography, Windows, Facade
© Tomáš Manina
Na Rade House / NOIZ architekti - Image 36 of 48
Plan - Ground floor
Na Rade House / NOIZ architekti - Exterior Photography, Windows, Facade
© Tomáš Manina

In the upper part of the plot, there was a single-story family house, which shared a common gable wall with a neighboring building. In the lower part of the plot, behind the house, in the unpekt garden, there was a brick garden house, the perimeter walls of which defined the boundaries between two neighboring plots.

Na Rade House / NOIZ architekti - Interior Photography, Facade, Handrail, Beam
© Tomáš Manina
Na Rade House / NOIZ architekti - Interior Photography, Living Room, Stairs
© Tomáš Manina
Na Rade House / NOIZ architekti - Interior Photography, Living Room
© Tomáš Manina

After the initial polemic about the preservation of the original buildings, after re-evaluating the facts - analyzing the existing supporting structures and legislative possibilities, we decided to choose the path of new construction, but with a follow-up to the original solution. Thus, we were able to create an above-standard user value of housing for the investor on a small plot of land with a sensitive approach to the environment.

Na Rade House / NOIZ architekti - Interior Photography, Kitchen, Windows, Chair
© Tomáš Manina
Na Rade House / NOIZ architekti - Interior Photography, Windows
© Tomáš Manina

The aim of the concept of the new building on the footprint of the original buildings was to try not to burden the plot and its surroundings in a stabilized area and to preserve the scale and character of the original development. After the analysis, we proceeded to two basic starting points. The first starting point of the solution represented the connection to the original mass of the objects, and the second resulting from this was the creation of a new layout scheme on their original footprint.

Na Rade House / NOIZ architekti - Interior Photography, Windows, Bed
© Tomáš Manina

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Na Rade House / NOIZ architekti" 21 Dec 2022. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/994004/na-rade-house-noiz-architekti> ISSN 0719-8884

© Tomáš Manina

NA Rade 住宅 / NOIZ architekti

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.