Habi House / S.LA architecture

Habi House / S.LA architecture

Habi House / S.LA architecture - Interior PhotographyHabi House / S.LA architecture - Interior Photography, Shelving, Beam, WindowsHabi House / S.LA architecture - Interior Photography, Dining room, TableHabi House / S.LA architecture - Interior Photography, WindowsHabi House / S.LA architecture - More Images+ 14

  • Architects: S.LA architecture
  • Area Area of this architecture project Area:  65
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2022
  • Photographs
    Photographs:Trieu Chien
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers:  Havali
  • Lead Architect: Nguyễn Xuân Khương
More SpecsLess Specs
Habi House / S.LA architecture - Interior Photography, Dining room, Table
© Trieu Chien

Text description provided by the architects. The owner – a bachelor girl decided to keep and renovate the house which has a deep connection with her childhood memories. The house is located in an old residential area with long and narrow land lots. There are many matters in this 20-year-old house such as stuffy air, low sunlight, deterioration, and so on.

Habi House / S.LA architecture - Interior Photography, Windows
© Trieu Chien
Habi House / S.LA architecture - Image 17 of 19
Plan - Mezzanine Floor
Habi House / S.LA architecture - Interior Photography, Windows
© Trieu Chien

The architect has provided the solution to change and re-arrange the functional areas by swapping the position of the kitchen and bedroom and putting the stair out of the mezzanine. The dividing walls have been removed, the living space is now combined and become wider and cooler. Raising the bedroom floor makes the new one a high and dry place along with an overarching view of the house. The highlight of the house is a buffer space in front of the bedroom, which is a connection between the ground floor and the mezzanine, bedroom, and living room.

Habi House / S.LA architecture - Interior Photography, Shelving, Beam, Windows
© Trieu Chien

Changing the roof successfully solves the light and temperature problems. The main frame of the house including the load-bearing wall and the mezzanine remained unchanged. The mezzanine floor is reinforced by the I-shaped steel column beam system and the damaged asbestos-cement roof is replaced. Raising the new roof higher creates gaps and helps to ventilate. The front yard, back yard, and buffer space in the middle of the house are roofed by clear polycarbonate to let natural light overflow all parts of the house. The architect only uses popular local materials such as brick, steel, metal roof, translucent roof, and plywood but still creates impressive changes.

Habi House / S.LA architecture - Interior Photography
© Trieu Chien

After being renovated, the indoor space has completely changed. It is overflowed with fresh air and light. The house temperature has been considerably improved during the hot summer because of better ventilation. Re-position of the rooms makes the functions more suitable for the owner’s lifestyle. These “Before – After” pictures of the renovation create an incredible surprise and delight for the local people.

Habi House / S.LA architecture - Interior Photography
© Trieu Chien

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Habi House / S.LA architecture" 10 Dec 2022. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/993483/habi-house-sla-architecture> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.