Straw Chapel / Kollektiiv

Straw Chapel / Kollektiiv

Straw Chapel / Kollektiiv - Exterior PhotographyStraw Chapel / Kollektiiv - Exterior PhotographyStraw Chapel / Kollektiiv - Interior Photography, Arch, Arcade, ColumnStraw Chapel / Kollektiiv - Interior Photography, Beam, WindowsStraw Chapel / Kollektiiv - More Images+ 34

Tallin, Estonia
  • Architects: Kollektiiv
  • Area Area of this architecture project Area :  40
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2022
  • Photographs
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  Arcwood, Puumarket, Sadala Agro, Toode
  • Design And Construction Team : Mia Martina Peil, Eneli Kleemann, Lill Volmer, Marie Anette Veesaar, Katariina Mustasaar, Ülo Peil
  • Construction Consultation : Raoul Suurorg, Priit Mustasaar, Risto Veesaar
  • Project Management : Arhitektibüroo Peil OÜ
  • Material Consultation : Hobukooli Park Equilibre MTÜ
  • Funder : Interreg Europe
  • Organizer Of The Competition : Tallinn Strategy Centre
  • Developer Of The Pollinator Highway : B.Green
  • Supplier Of Straw Bales : Sadala Agro
  • Prefabrication Of Clt Arches : Arcwood
  • Supplier : AS Toode
  • Consultation : 1Koduehitus
  • Transportation : LRK Autokoolitus OÜ
  • Roof Construction : Katuseehitus24
  • City : Tallin
  • Country : Estonia
More SpecsLess Specs
Straw Chapel / Kollektiiv - Exterior Photography, Arch
© Laura Rohtlaan

Text description provided by the architects. The 'Straw Chapel' is a pavilion that values sustainable building methods and materials, communal activities, a do-it-yourself attitude, and spending time outdoors. By providing a space for holding events, workshops, or simply resting on a long walk, the pavilion connects the locals and the everyday commuters from the Pollinator Highway. The chapel was partially built during an experimental workshop involving the local community. 

Straw Chapel / Kollektiiv - Exterior Photography
© Laura Rohtlaan
Straw Chapel / Kollektiiv - Exterior Photography
© Laura Rohtlaan

Concept. Standing on the threshold between a residential and industrial area in Tallinn, Estonia, the Straw Chapel rises from a field of wild grass as a curved structure, activating the area once unused. When stepping away from the green corridor (the Pollinator Highway), users can discover its diverse ecosystem. The pavilion's orientation is inspired by the Sun path: throughout the day, the sunlight warms up and illuminates the walls, playing with light through the arched timber structure, until it disappears in the evening.

Straw Chapel / Kollektiiv - Image 30 of 39
Diagram

Resting under the roof, one can lean against the soft straw wall to observe the busy bike lane or enjoy the nature view. The Straw Chapel aims to strengthen the local identity by providing a space for a broad range of activities: outdoor lessons, meetings, small concerts, exhibitions, and so on. The users are welcome to adjust the space to their needs by moving the straw bales around. 

Straw Chapel / Kollektiiv - Interior Photography, Arch, Arcade, Column
© Laura Rohtlaan

Choice of materials and their life cycle. Straw is an agricultural by-product. Its soundproofing quality makes the pavilion a fitting place for holding events without disturbing the neighborhood. Straw is also an attractive material for insects, birds, and other animals, providing warm shelter, particularly during the colder months. In the design phase, a lot of thought went into reusing and recycling. Thus, the timber for the terrace structure was sourced second-hand, and rocks found on the building site were used to support some elements of the pavilion.

Straw Chapel / Kollektiiv - Interior Photography, Beam, Windows
© Laura Rohtlaan
Straw Chapel / Kollektiiv - Interior Photography
© Laura Rohtlaan
Straw Chapel / Kollektiiv - Interior Photography
© Laura Rohtlaan

At the end of their life cycle, all the materials can be replaced or reused and the untreated straw will decompose in nature after its use in the pavilion. The finished vault shape of the pavilion demonstrates straw's flexibility and value as a sustainable building material. By letting natural forces transform the surfaces, it can be observed how the pavilion changes over time. Building process. The CLT arches were prefabricated and delivered for assembly by Arcwood. The rest of the chapel was built on-site by the project team. During the construction period, the team hosted a two-day workshop, building in-situ solutions out of straw together with the local community.

Straw Chapel / Kollektiiv - Exterior Photography, Sink

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Mustjõe, Tallin, Estonia

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Straw Chapel / Kollektiiv" 02 Dec 2022. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/993132/straw-chapel-kollektiiv> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.