Panorama Penthouse / Bureau Fraai

Panorama Penthouse / Bureau Fraai

Panorama Penthouse / Bureau Fraai - Interior Photography, KitchenPanorama Penthouse / Bureau Fraai - Interior Photography, Lighting, BedroomPanorama Penthouse / Bureau Fraai - Interior Photography, Living RoomPanorama Penthouse / Bureau Fraai - Interior Photography, Living Room, Sofa, Shelving, LightingPanorama Penthouse / Bureau Fraai - More Images+ 16

  • Architects: Bureau Fraai
  • Area Area of this architecture project Area:  322
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2022
  • Photographs
    Photographs:Flare Department
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers:  JUNG, &Tradition, De Rooy Steel Doors, Foscarini, GUBI, JEE-O, Ligne Roset, Senso, Tonone, Watermark Designs
Panorama Penthouse / Bureau Fraai - Interior Photography, Kitchen
© Flare Department

Text description provided by the architects. Bureau Fraai designed a luxurious penthouse with panoramic views toward both the seaside and the city center in a former office building, that had been transformed into a high-end residential building. To maintain the 180-degree views from every spot in the penthouse Bureau Fraai decided to introduce free-standing oak volumes creating an open floor concept instead of a traditional layout with walls blocking the view. 

Panorama Penthouse / Bureau Fraai - Interior Photography, Lighting, Bedroom
© Flare Department

For the casco penthouse of nearly 300 square meters with a ceiling height of up to 4,75m, Bureau Fraai was asked to make a design that respected and fully embraced the beautiful panoramic views of the sea on one side and the city on the other side. The facades framing these mesmerizing views consist of window frames from floor to ceiling along the whole width of the penthouse. To maintain and even maximize these views Bureau Fraai decided to not introduce any obstructing walls.

Panorama Penthouse / Bureau Fraai - Image 20 of 21
Scheme

By designing an open floor plan with free-standing oak-wood volumes the façade was kept clear. This way, the surroundings are always present in every part of the penthouse making you fully aware of the changing colors of the seasons, the tides, and of the sunrise and sunset that are never the same. To strengthen this relationship with the surroundings the architects chose a neutral basis of white and light grey colours for the floors, ceilings and existing walls.

Panorama Penthouse / Bureau Fraai - Interior Photography
© Flare Department
Panorama Penthouse / Bureau Fraai - Interior Photography, Kitchen
© Flare Department
Panorama Penthouse / Bureau Fraai - Image 18 of 21
Plan
Panorama Penthouse / Bureau Fraai - Image 19 of 21
Plan

In a well-balanced contrast to these neutral colors, the free-standing volumes on the seaside are related to the colors of the dunes and beaches and therefore materialized in light oak wood. These volumes create a warm and natural touch with their color, texture, and refined details. In contrast, in the kitchen and dining room, the sober grey colors refer to the modern city skyline. 

Panorama Penthouse / Bureau Fraai - Interior Photography, Living Room
© Flare Department
Panorama Penthouse / Bureau Fraai - Interior Photography, Living Room, Sofa, Shelving, Lighting
© Flare Department

The free-standing wooden volumes accommodate private functions such as the master bathroom, the walk-in closet, the sauna, and the office space. At the same time these volumes roughly ‘separate’ the common areas and hallway from the two bedrooms. If needed a physical separation can be made by closing fully glazed steel sliding doors that are integrated neatly in the wooden volumes. During the night rolling blinds and non-glazed doors can visually close off the rooms from the rest of the apartment. At the short end of the penthouse, the common areas are organized as a tripod containing the elevated living room, the media & lounge room, and the dining area and kitchen.

Panorama Penthouse / Bureau Fraai - Interior Photography, Bedroom, Bed
© Flare Department

These areas are directly connected to the outdoor terraces. At the core, with a ceiling height of 4,75 meters, a rectangular central volume is introduced accommodating the technical- and storage room, toilet, and second bathroom. On top of this volume a mezzanine creates extra storage spaces and at the same time provides a look-out to the unique interior and ever-changing colours of the surrounding skies. 

Panorama Penthouse / Bureau Fraai - Interior Photography, Table, Sofa, Windows
© Flare Department

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:The Netherlands

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Panorama Penthouse / Bureau Fraai" 30 Nov 2022. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/992968/panorama-penthouse-bureau-fraai> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.